Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 08.02.2022. 10:30

Hrvatska zamrzla cene goriva na mesec dana

Premijer Hrvatske Andrej Plenković istakao je da time Vlada "pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu". 

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 425
  • 238
  • 0

Vlada susedne Hrvatske donela je Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cena naftnih derivata, predlogom Ministarstva poljoprivrede, usled ponovnog velikog rasta istih.

Cene se za litru Evrosuper 95 ograničavaju na maksimalno 11,37 kuna (177,7 dinara), Evrodizela na 11,29 kuna (175,1 dinara) kao i Evrodizela BS plavog na 6,5 kuna za litru (101,6 dinara), sve s PDV-om. Zamrzavanje vrednosti određeno je na najduže 30 dana.

Vrednosti nafte i naftnih derivata u Republici Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom da propiše najviši nivo maloprodajnih cena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Sve skuplja nafta - traži se intervencija države

Podsetimo, u Srbiji je, za sada samo produženo ograničenje cene najosnovnijih životnih namirnica; brašna, šećera, mleka, mesa i ulja i to na tri meseca. Trenutno, nema govora da će isto biti sprovedeno i za vrednosti goriva. Poređenja radi, litar benzina kod nas sada košta do 170 dinara, dok za kvalitetniji dizel treba dati i 187 dinara. I tečni naftni gas za automobile već je dostigao sto dinara. 

"Država koja vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Vlada ponovo zamrzava cene osnovnih goriva i plavog dizela, zbog izvesnog rasta naftnih derivata. Istakao je i da time Vlada "pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu". 

I upravo kako se navodi na sajtu Vlade, u sadašnjim uslovima visokih maloprodajnih cena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan uticaj istih na potrošače i ekonomiju u celini.


Tagovi

Cena goriva Zamrzavanje Hrvatska Andrej Plenković Standard Porast


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...