Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 30.12.2022. 07:30

Nova hrana za živinu - proteini iz trave menjaju soju?

Postupkom ekstrakcije dobijeni su proteini kojima su hranili živinu.

Foto: Depositphoto/kharhan
  • 194
  • 94
  • 0

U projektu "ProGrün" na Univerzitetu Hohenheim istraživači su napravili hranu za živinu bogatu proteinima iz trave koji u potpunosti mogu da zamene soju. Travu i druge zelene biljke do sada su mogli da konzumiraju preživari i imaju koristi od aminokiselina koje sadrže.

"Sastav aminokiselina u ekstraktu proteina otprilike odgovara onom u soji", objašnjava sa odeljenja za ishranu životinja u Hohenheimu prof. dr Rodehutskord. Naveo je da se radi o proizvodu koji je pogodan za ishranu živine i svinja.

Izdvajanje i prednosti proteina iz trave

Za ekstrakciju je korišćen biorafinerijski objekat za testiranje. Iz oko 45 tona sveže pokošene trave uspeli su izvući ukupno jednu tonu ove hrane.

Korišćenje travnjaka nije konkurencija proizvodnji hrane (Foto: Depositphoto/ggkuna)

Prvi korak je bio da usitne travu, a zatim su je presovali. Sok koji su dobili sadržavao je visok nivo rastvorljivih proteina kao i razne druge sastojke. U eksperimentu su dve trećine proteina ostale u ispresovanoj pogači. S prvih 50 kilograma hranili su živinu koja je dobro prihvatila ovakvu hranu.

Kako izgledaju prognoze o proizvodnji i trgovini proteinima za stočnu hranu u EU?

"Šećer, kiseline i druge supstance u soku od presa mogu da ugroze svarljivost proteina“, objašnjava profesor Rodehutskord, dodavši kako se oni razdvajaju, proteini se zatim suše, mešaju s drugim sastojcima stočne hrane i peletiraju.

Upotreba u bioprivredi

Dugoročno se proteinski ekstrakt može koristiti u ishrani ljudi, a očekuje se i upotreba u bioprivredi kao plastika na biološkoj bazi, za papir, kao đubrivo ili kao energija.

Za razliku od obradivog zemljišta, korišćenje travnjaka nije konkurencija proizvodnji hrane. Očekuje se da bi ovo otkriće moglo smanjiti uvoz soje iz inostranstva. Azotna jedinjenja koja se izvoze sa stočnom hranom nedostaju u zemljama proizvođačima, dok u Evropi ima viškova u vidu organskih đubriva.


Tagovi

Trava Zamena za soju Proteini Ishrana živine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta