Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 17.05.2022. 18:00

Nova žetva i nove cene - 430 evra za tonu pšenice

Zabrana izvoza žitarica je izazvala novi skok cena na svetskom tržištu. Šta se dešava?

Foto: Martina Popić
  • 2.591
  • 338
  • 0

Cene žitarica i dalje rastu, a najnoviji okidač bila je indijska zabrana izvoza. U petak se na evropskom tržištu fjučersa trgovalo novom žetvom po ceni od 417 evra po toni, a u Hamburgu je za hlebnu pšenicu ponuđeno 420 €/t, navodi Agrarheute. U novu nedelju smo ušli sa novim skokom cena. MATIF je počeo sa 430 evra za novu žetvu.

Očekivanja su bila da će Indija ove godine izvesti rekordne količine i tako nadoknaditi manjak na svetskom tržištu. Međutim, ekstremni vreli talas je smanjio žetvu u proizvodnim regijama i podigao cene na rekordne nivoe na domaćem tržištu. Vlada je obećala da će dozvoliti izvoz žitarica po ranijim ugovorima.

Indija je bila treći svetski proizvođač pšenice u svetu sa oko 110 miliona tona, posle Evropske unije sa 138 miliona tona i Kine sa 137 miliona tona. Pred nama je neizvesna tržišna sezona, jer vremenske neprilike nisu mimoišle ni druge svetske proizvođače.

Nova žetva na vratima

I dok Indija zaustavlja izvoz zbog visokih temperatura i rekordnih cena, Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je procenilo predstojeću žetvu na 108,5 miliona tona, a izvoz na 8,5 miliona tona, uprkos toplotnom talasu.

Da tržište ne miruje ni u SAD, pokazuje i rast čikaških fjučersa na pšenicu koji su u ponedeljak porasli za šest odsto dnevnog limita nakon što je Indija zabranila izvoz, a domaće cene dosegle rekordno visoku razinu. Analitičari su kritični prema očekivanom povećanju proizvodnje ove žitarice od strane ministarstva u SAD, gde je najnovije istraživanje objavljeno prošle sedmice pokazalo da je 39 odsto zaliha ozime bilo u lošem i veoma lošem stanju što je dvostruko više od prethodne godine.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Kako znamo, i prinos u Ukrajini će biti manji. USDA u svojoj prvoj prognozi za novu žetvu 2022/23. predviđa da će Ukrajina imati za trećinu manje pšenice i da će proizvodnja kukuruza pasti za 54 odsto. Prema njihovoj proceni očekuje se povećanje ruske proizvodnje pšenice za više od šest odsto što bi Rusiju stavilo na mesto vodećeg svetskog izvoznika ove žitarice sa oko 39 miliona tona ili 19 odsto svetskog obima trgovine.

Hoće li Rusija biti vodeći svetski izvoznik pšenice? (Foto: R.Prusina)

USDA predviđa globalne zalihe na kraju proizvodnog ciklusa na 279 miliona tona što je 4,1 odsto manje nego u prethodnoj godini, a do kraja naredne sezone će se ponovo smanjiti za 4,3 odsto na 267 miliona tona.

U Kanadi očekuju dobru žetvu

Smanjenje roda u Australiji biće nadoknađeno dobrom žetvom u Kanadi gde se očekuje rod od 33 miliona tona.

Prognoze nisu ružičaste kada je Evropska unija u pitanju gde suša muči poljoprivrednike u Francuskoj i Nemačkoj. Očekuje se umereni pad nove žetve durum i hleb pšenice sa 138,4 miliona tona na 136,5 miliona tona. Sada se očekuje obim izvoza od 36 miliona tona ili 17,5 odsto obima svetske trgovine.


Tagovi

Zabrana izvoza Tržište žitarica Nova žetva Cene pšenice Cene žitarica Stanje useva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.