Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ginisov rekord
  • 28.06.2021. 07:30
  • Italija

Oboren Ginisov rekord najteže trešnje: Skoro 28 grama!

Iz voćnjaka kompanije "Salvi Viva" iz italijanske regije Emilija Romanja dolazi najteža trešnja na svetu.

Foto: Depositphotos/FRANKVPHOTOS (ilustracija)
  • 258
  • 16
  • 0

Do nedavno je plod trešnje sorte "Sweet Stephany" bio najteži na svetu sa svojih 26,45 grama, a ubran je u eksperimentalnom voćnjaku kompanije "Salvi Viva" u italijanskoj regiji Emilija Romanja. Međutim, spomenuta firma je ove godine oborila sopstveni rekord sa trešnjom teškom 27,69 grama obima 41,07 milimetara. Reč je o sorti "Sweet Saretta" čiji je razvoj započeo pre 30 godina na Univerzitetu Bolonji.

Ovaj plod je upisan u Ginisovu knjigu rekorda, a teži je od kestena i gotovo jednake gramaže kao marela. Ali, daleko je od prosečne težine ove vrste voća za koju vaga obično prikazuje između sedam i osam grama.

Uzgojni oblik u kom je rastao ovaj pobednički plod je vitko vreteno, a za njega iz ove firme kažu da postiže veliki komercijalni uspeh uz znatne uštede u pogledu rada i upotrebe pesticida zahvaljujući mrežama koje stabla štite od grada i insekata.

Priznanje za najtežu trešnju 

"Istraživanja i eksperimentisanje uvek su nam bila jaka strana", ponosno je kazala Silvija Salvi direktorka firme dodajući da su to uspeli zahvaljujući istraživačkim institutima.

"Trudimo se da budemo uvek na čelu proizvodnih procesa, koristeći sredstva koja su nam dostupna zahvaljujući tehnologijama. Primer za to je ulaganje u preciznu poljoprivredu", istakla je.

Inače, Salvi Viva se bavi proizvodnjom sadnica jagoda, jabuka, krušaka i kivija. Direktor prodaje Andrea Banjolini kazao je da godišnje prodaju gotovo 400.000 sadnica trešanja, a čak 70 odsto se odnosi na izvoz.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se gaji za potrošnju u svežem stanju, manji broj gaji se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se gaje... Više [+]

Tagovi

Ginisov rekord Trešnja Svetski rekord Salvi Viva Sweet Saretta Najveća trešnja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer