Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kriza
  • 08.03.2022. 09:00

Odgovor na krize Evropa vidi u održivoj poljoprivredi

Moramo ponovno "naoružati" našu poljoprivredu kako bismo se suočili sa dvema velikim krizama u isto vreme: ratom u Ukrajini i klimatskim promenama, istakla je Kristijan Lambert, predsednica Copa-e.

Foto: Bigstock/iPixel Studio
  • 221
  • 75
  • 0

Evropsko udruženje poljoprivrednika Copa i Cogeca zatražilo je od EU da se preduzme sve kako bi se 2022. godine obradila sva raspoloživa zemlja i time nadoknadila blokada ruske i ukrajinske poljoprivredne proizvodnje. Mora se učiniti sve kako bi se sprečili poremećaji u lancima snabdevanja, koji će neminovno dovesti do nestašica u određenim delovima sveta.

Ramon Armengol, predsednik Copa-Cogece izjavio je kako evropski poljoprivrednici podržavaju svoje ukrajinske kolege da postanu partneri te da je to prirodna reakcija i izraz solidarnosti. Evropska poljoprivredna zajednica mobiliše se na svim nivoima kako bi pružila konkretnu podršku ukrajinskom narodu i izbeglicama koji pristižu u sve države članice. 

Očekuju se direktne mere

Copa i Cogeca očekuju da Evropska komisija danas (8. marta) usvoji sveobuhvatne mere te poručuju da je brzina njihove primene od presudne važnosti jer su pojedini sektori već ozbiljno pogođeni povećanjem cena uzrokovanim Covidom i energetskom krizom. Takođe, poljoprivrednici svih država očekuju i jasne smernice politike u kom smeru treba ići setva i buduća proizvodnja, ako se rat nastavi. 

Sektor hrane u EU ugrožen - šta će EK preduzeti?

Kristijan Lambert, predsednica Copa-e naglasila je kako ruska vlada koristi sigurnost hrane kao oružje čemu se je potrebno suprotstaviti.

"Kao i kod energetike, u poljoprivredi čvrsto verujemo da je moguće ojačati našu stratešku autonomiju uz nastavak napretka u pogledu održivosti", kazala je. Kako dodaje, suprotstavljanje ove dve dimenzije, kako smo poslednjih dana čuli u Briselu je neproduktivno.

"Moramo ponovno "naoružati" našu poljoprivredu kako bismo se suočili sa dvema velikim krizama u isto vreme: ratom u Ukrajini i klimatskim promenama", zaključila je Lambert.

Potrebna je promena paradigme u načinu na koji Brisel razmišlja o poljoprivredi, počevši od ciljeva postavljenih u strategiji Od nive do trpeze. 

Zato poljoprivrednici i zadruge sada čekaju konkretne smernice i akcije kao i rešenje za prehrambene, energetske, klimatske i ekološke izazove, te je hitno potrebno osloboditi potencijal evropske poljoprivrede za ublažavanje posledica ovog rata.


Tagovi

Copa-Cogeca Ukrajina Rat Klimatske promene Evropska poljoprivreda


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.