Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvedi
  • 20.01.2020. 17:00

Ogorčeni stočari izborili se za zabranu uvoza medveda

Francuski predsednik, Emanuel Makron, zbog zahteva seljaka odlučio je da prekine program jačanja populacije medveda u Pirinejima, a time se obustavlja njihov uvoz iz Slovenije, koja je Francuskoj poslednjih 26 godina donirala nekoliko desetina primeraka tih životinja.

Foto: Pixabay/makamuki0
  • 189
  • 7
  • 0

Francuski predsednik Emanuel Makron, odlučio je da prekine program preseljenja smeđih medveda iz Slovenije na područje Pirineja jer tamošnji stočari godinama protestuju smatrajući medvede odgovornim za uništavanje stočnog fonda. Za vreme prošlogodišnje trke, Tur d Frans (Tour de France) čak su pretili blokiranjem kolone sa svojim stadima ako predsednik ne prihvati poziv na sastanak.

Dramatična borba: Od napada medveda spasili ga njegovi psi

Čelnik udruženja pirinejskih uzgajivača ovaca i goveda, Žan Pjer Pomies izjavio je: "Predsednik nam je obećao na sastanku da prestaje sa naseljavanjem medveda i da to više neće dopuštati", dodavši kako je Makron shvatio probleme koje medvedi stvaraju pirinejskim seljacima.

Uvoz medveda iz Slovenije

Smatra se da je francuska populacija smeđeg medveda izumrla 1990-ih godina zbog prekomernog lova pa su odlučili da uvoze medvede iz Slovenije i puštaju ih u divljinu. Godine 1994. francuska i slovenačka vlada sklopile su sporazum kojim je Slovenija sve ove godine donirala Francuskoj više desetina mužjaka i ženki medveda, kako bi mogli da se razmnožavaju i da jačaju populaciju. Odmah na početku seljaci su se žalili na agresivnost novonastanjenih medveda i njihovih potomaka smatrajući da ih je na Pirinejima sada previše i da im nanose ogromne štete.

Medvedi usmrtili oko 1.500 životinja na području Pirineja

Kako piše euronews, veruje se da u divljini Pirineja postoji oko 40 medveda, što je dvostruko više od 2010. godine. Takođe su porasli i napadi medveda na stoku. U početku ih je bilo između 100 i 200 godišnje na Pirinejima, uključujući Španiju, Francusku i Andoru, a 2018. godine broj napada povećao se na 400.

Jedan od članova udruženja, takođe stočar čije je stado opustošeno u napadu medveda prošle godine rekao je: "Ovce su bile preplašene i zajedno su pale sa litice, dole ih je na gomili bilo 256. Neke od njih morali smo da zakoljemo noževima, a to je za nas pastire traumatično". Takođe smatra da je prisutnost grabljivaca jednostavno nespojiva sa pirinejskom planinskom privredom, koja je uglavnom fokusirana na stočarstvo.

Za 15 godina zabeležena 664 napada medveda na ljude, koji su najčešći uzroci?

Ipak, grupa za zaštitu prava životinja, Ferus, kaže da je predsednik još jednom popustio radikalnoj grupi poljoprivrednih predstavnika navodeći kako tamošnji stočari dobijaju velike naknade za ubijenu stoku.  

Alejn Rejnes, direktor grupe Zemlja medveda, rekao je za apnews kako veruje da je stvarni broj životinja koje su ubili medvedi daleko manji od 1.500, za koje pirinejski stočari tvrde da su ih izgubili prošle godine. Takođe dodaje da ova zabrana ne može da potraje jer je Francuska evropskim zakonom dužna da osigura održivost populacije medveda.


Tagovi

Medvedi Zabrana uvoza Slovenija Francuska Žan Pjer Pomies Napad na stoku Uvoz medveda Alejn Rejnes


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.