Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drvo zapis
  • 21.07.2023. 10:30
  • Šumadijski okrug, Masloševo, Kragujevac

Oluja iščupala iz korena hrast zapis star četiri veka

Tu su se održavale litije, ovaj hrast je jedini preživeo posleratne vlasti i star je 400 godina, kaže Radoslav Ćatić iz Masloševa kod Kragujevca.

Foto: Toppress
  • 637
  • 149
  • 0

Olujno nevreme koje je u sredu uveče (19.7.) zahvatilo Srbiju nanelo je veću materijalnu štetu mnogim opštinama. Gotovo da nema mesta gde vetar nije oborio bar po nekoliko stabala a superćelijski oblak koji se nadvio nad Šumadijom iščupao je iz korena 400 godina star hrast zapis u selu Masloševo nadomak Kragujevca, piše Toppress.

"Tu su se održavale litije, ovaj hrast je jedini preživeo posleratne vlasti i star je 400 godina", kaže za ovaj medij Radoslav Ćatić iz Masloševa.

On naglašava da drvo zapis ima poseban značaj kod srpskog naroda i zbog tako velikog poštovanja ovakvog svetog drveta ovdašnji meštani će se uz molitvu oprostiti od njega.

Zvalo se "zapis", zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst

"Moje komšije i sinoraši kao i Pantelići iz Blaznave su pozvali sveštenika pa će se pored hrasta održati molitva, sakupićemo grane uz panj i tu će ostati da satruli. Već smo se dogovorili da na jesen na tom mestu posadimo tartufom oplemenjen hrast koji će ostati mlađim generacijama u amanet", ističe Ćatić.

Podsetimo, da je u oluji u nedavnim poplavama u Istočnoj Srbiji pao hrast gotovo iste starosti.

Inače, nekada je u gotovo svakom selu postojalo jedno drvo svetilište koje se zvalo "zapis", zbog toga što je na njemu bio urezan ili zapisan krst i bilo je osveštano. Drvo zapis nalazilo se u centru sela i bilo je glavno kultno mesto, a njegova uloga posebno je istaknuta u vreme obeležavanja seoske slave, kada su se na tom mestu okupljali seljani kao u crkvi.


Tagovi

Drvo zapis Hrast zapis Radosav Ćatić Tartufi Urezan krst Oluja Nevreme Oboren hrast


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...