• Podsticaji u poljoprivredi
  • 15.01.2020. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Opština Ruma izdvojila 81 milion i 200 hiljada dinara za poljoprivrednike

Paorima će na raspolaganju između ostalog biti i finansiranje premije osiguranja useva, značajna će biti ulaganja u protivgradnu zaštitu, a neće izostati ni pomoć organizatorima manifestacija koje za cilj imaju promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 105
  • 8
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Rumi i u ovoj godini mogu računati na pomoć lokalne samouprave imajući u vidu činjenicu da je u budžetu za 2020. godinu za program razvoja poljoprivrede opredeljeno 81 milion i 200 hiljada dinara.

Paorima će na raspolaganju između ostalog biti i finansiranje premije osiguranja useva, značajna će biti ulaganja u protivgradnu zaštitu, a neće izostati ni pomoć organizatorima manifestacija koje za cilj imaju promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Integralna proizvodnja sve češća u Rumi

Tri miliona dinara za uvođenje integralne proizvodnje 

Sredstva su planirana u okviru Godišnjeg programa uređenja, korišćenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta. "Svesni smo činjenice da se najveći broj naših građana bavi poljoprivredom i da im je svaka vrsta pomoći potrebna. Upravo zbog toga iz godine u godinu povećavamo agrarni budžet kako bi u raznim segmentima pomogli našim poljoprivrednim proizvođačima," kaže Stevan Kovačević predsednik Skupštine opštine Ruma.

 Predsednik Skupštine opštine Ruma Stevan Kovačević 

U tom smislu iz ovogodišnjeg budžeta će za uvođenje integralne proizvodnje za koju u opštini Ruma kažu da je ona budućnost, biti izdvojeno tri miliona dinara prvenstveno za edukaciju paora koji žele da se bave ovakvim načinom poljoprivrede. "Naravno da ćemo podržati sve ono na šta su naši poljoprivrednici navikli, a što je i predhodnih godina u velikoj meri olakšalo bavljenje ovom vrstom proizvodnje. Tu prvenstveno mislim na uređenje atarskih puteva, a veoma važno je i održavanje kanalske mreže. I ove godine lokalna samouprava će značajna sredstva opredeliti za protivgradnu zaštitu u smislu plaćanja strelaca, ali i nabavku protivgradnih raketa," dodaje Kovačević.

93 miliona dinara pomoći poljoprivredi

Osiguranje useva

Kako bi se izbegle velike štete od grada i vremenskih neprilika iz lokalne samouprave pozivaju paore da u sledećoj godini osiguraju svoje useve. Kako bi se njihov broj povećao, opština će i u ovoj godini finansirati premije osiguranja useva. "Naši poljoprivrednici još uvek veliku pažnju ne poklanjaju preventivi, kada je sigurnost proizvodnje u pitanju. Obično svi reaguju kada do štete dođe, što nije dobro. Upravo zbog toga poslednjih nekoliko godina finansiramo premiju osiguranja useva, kako bi što veći broj paora više pažnje poklonio sigurnosti proizvodnje i kako bi osiguranje useva postalo obavezno," kaže Stevan Kovačević.

Opština Ruma je poznata i po brojnim manifestacijama koje za cilj imaju promociju poljoprivrede, zdrave hrane i ruralnog razvoja. Da bi sve one bile organizovane i u 2020. godini u budžetu su planirana sredstva i za njihovo održavanje. Pored svega ovoga opština Ruma poslednjih nekoliko godina finansira i analizu osnovne plodonosti zemljišta. Poljoprivrednici iz te opštine mogu besplatno da obave analizu koja je veoma značajna za bolju i uspešniju poljoprivredu, a kako kažu i poljoprivrednici i stručnjaci, već daje dobre rezultate.


Foto prilog


Tagovi

Finansiranje u poljoprivredi Poljoprivrednici Podsticaji u poljoprivredi Integralna proizvodnja Godišnji program uređenja Opština Ruma Stevan Kovačević


Autor

Zlatko Markovinović

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Našla u jednoj grupi. Slažete se? Hahha