Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 22.10.2018. 16:00

Osnovano 311 zadruga za godinu dana

Duh zadrugarstva je probuđen, a domaćini širom Srbije prihvatili su ideju o formiranju zadruga, smatra Milan Krkobabić.

Foto: Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj
  • 778
  • 38
  • 0

Ranije se godišnje gasilo približno 100 zadruga, a tokom prethodnih godinu dana osnovano ih je 311. Ovo je izjavio ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić. Dodao je da su mere za unapređenje zadrugarstva previđene projektom "500 zadruga u 500 sela" dale rezultate, da je duh zadrugarstva probuđen i da su domaćini širom Srbije prihvatili ideju o formiranju zadruga.

"Projekat je deo Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga, naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu", podsetio je Krkobabić.

Dodao je da je prošle godine novoosnovanim i postojećim zadrugama u celoj Srbiji bespovratno dodeljen novac u ukupnom iznosu od 196 miliona dinara, dok su sredstva za istu namenu, za tekuću godinu, planirana u iznosu od 825 miliona dinara.

Cilj su specijalizovane i složene zadruge

Izrazio je očekivanje da će za te namene sledeće godine biti izdvojeno četiri puta više novca, koji će biti ulagan u nabavku osnovnog stada, mehanizacije i višegodišnjih zasada:  "Ideja je da stvaramo specijalizovane zadruge, jer želimo da one postanu osnovni privredni subjekt na selu. Formiranjem složenih zadruga biće rešen problem prerade poljoprivrednih proizvoda. To će obezbediti da se, na primer, malina ne izvozi kao smrznuto voće već kao džem, sok, odnosno kao brendirani proizvod".

Prva složena zadruga u Srbiji baviće se voćem

Napomenuo je da će ove godine u Srbiji biti osnovane dve ogledne složene zadruge, koje će iz državnog budžeta dobiti 60 miliona dinara.


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Specijalizovane zadruge Složene zadruge Milan Krkobabić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.