Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 19.04.2022. 17:00

Osuđen stočar zbog zanemarivanja i mučenja više od 200 goveda

Neke od kostiju nađenih u staji bile su stare godinu dana, a neki od leševa su bili tako razgrađeni da su životinje uginule i mesecima pre nego što je slučaj prijavljen.

Foto: Depositphotos/zlikovec (ilustracija)
  • 1.869
  • 202
  • 0

Na uslovnu kaznu od godinu šest meseci osuđen je 44-godišnji stočar iz nemačke Bavarske, zbog mučenja, zlostavljanja i uginuća 200 goveda. 

U maju prošle godine, o čemu smo pisali na Agroklubu, nakon anonimnog poziva i pritužbi, policija je otkrila da je u staji ovoga stočara zbog zanemarivanja, od gladi i žeđi uginulo 160 od ukupno 217 tovljenika. Određeno je da 19 životinja mora biti eutanazirano, a preostale su odvedene u klanicu, navodi Agrarheute

Osim uslovne kazne, presuda uključuje i doživotnu zabranu držanja domaćih životinja. Takođe, farmer mora da plati 3.000 evra lokalnoj organizaciji za zaštitu prirode. 

Veterinar koji je obavio uviđaj izjavio je kako su neke od kostiju nađenih u staji stare godinu dana, a neki od leševa su bili tako razgrađeni da su životinje uginule i mesecima pre nego što je slučaj prijavljen. 

Nisu pronađeni dokazi o kakvoj bolesti stoke što upućuje na to da je ona mesecima, postupno umirala. U presudi se ističe da inspekcija do tada nije utvrdila kršenje dobrobiti životinja na ovoj farmi. 

Advokat osuđenog je izjavio kako je farmer bio preopterećen poslom, a imao je i porodičnih problema. Situacija se dramatično pogoršala tokom korona krize jer više nije mogao da proda stoku. Tada je ovaj poljoprivrednik pao u depresiju, okrenu se alkoholu, a nakon anonimne prijave i dolaska policije psihički se totalno slomio pa je zatražio psihijatrijsko lečenje. 


Tagovi

Mučenje životinja Dobrobit životinja Suđenje Zanemarivanje Depresija Uslovna kazna Nemačka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.