Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika
  • 03.09.2020. 07:30

Otkrivena mikroplastika u ljudskom organizmu i tkivu

Pronašli su je u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, pankreasa i bubrega, organa koji su, vrlo verovatno, izloženi ovim česticama koje inače mogu da filtriraju.

Foto: Jumpstory
  • 118
  • 5
  • 0

Tim naučnika koji je proučavao ljudske organe, u svih 47 ispitanih uzoraka otkrio je kontaminaciju mikroplastikom, objavilo je Američko hemijsko društvo (ACS), dodajući kako je ovo prvo istraživanje tog tipa. 

"Mikroplastiku i nanoplastiku koja zagađuje životnu sredinu možete pronaći na gotovo svim lokacijama u svetu. U samo nekoliko decenija korišćenja shvatili smo da od nje imamo više štete nego koristi pa je danas možemo smatrati pretnjom za životnu sredinu, kao i za zdravlje ljudi i životinja“, rekao je doktor nauka Čarls Rolski, koji je rezultate studije izneo na sastanku članova ACS-a. 

Nedeljno pojedemo pet grama plastike? Ima je i u pivu!

Pronašli su je u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, pankreasa i bubrega, organa koji su, vrlo verovatno, izloženi ovim česticama koje inače mogu da filtriraju. Otkrili su desetak vrsta plastičnih komponenti, uključujući polietilen koji se koristi za izradu vrećica i polietilen tereftalat (PET) kod boca.

U svim ispitanim uzorcima pronađen je i bisfenol A (BPA), hemikalija koja se koristi u izradi ambalaže za pakovanje hrane, uprkos tome što su stručnjaci odavno upozorili na njenu štetnost po zdravlje ljudi.

Zabrinjavajući podatak?

Direktna opasnost po ljudsko zdravlje od mikroplastike iz kozmetičkih proizvoda, poput pilinga ili gelova za tuširanje malo je verovatan, smatraju naučnici nemačkog Državnog instituta za procenu rizika, pojašnjavajući da mikročestice takve veličine ne mogu da prodru kroz kožu, pa upozoravaju da one ipak završavaju u životnoj sredini, gde ih najčešće progutaju životinje.

Ali, treba li ljude da brine visoka učestalost detekcije plastičnih komponenti u ljudskim tkivima?

"Ne želimo da paničimo, ali zabrinjavajući je podatak po kom sav taj nerazgradivi materijal kog ima svuda može da uđe u ljudske organe i tkiva i tu se nataloži. Još nam nije u potpunosti poznat potencijalno štetan učinak na ljudsko zdravlje“, kaže Varun Kelkar, student zadnje godine biohemije na Univerzitetu u Arizoni, koji je učestvovao u istraživanju.

Koje sve kulture sadrže mikroplastiku? Najviše je ima u jabukama i šargarepi

Premda ima indicija po kojima plastične hemikalije mogu da oštete probavne organe ili podstaknu razvoj upala, naučnici kažu da je potrebno sprovesti dodatne studije kako bi se sa potpunom sigurnošću procenio rizik koji ona predstavlja za ljude.

Neka ranija istraživanja otkrila su mikroplastiku u probavnom sistemu životinja kao i u njihovoj krvi, limfi i u jetri.


Tagovi

Mikroplastika Istraživanje Ljudski organizam Polietilen Bisfenol A Tkivo Američko hemijsko društvo


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u