Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup farmi
  • 29.11.2022. 15:00

Otkupljuju farme: Vlada Holandije želi da smanji zagađenje azotom

Od 2.000 do 3.000 farmi biće obuhvaćeno najnovijim merama, a ako se ne javi dovoljan broj farmera, sledi obavezan otkup.

Foto: Depositphotos/gigra
  • 206
  • 88
  • 0

Vlada Holandije je objavila najnovije planove za smanjenje zagađenja azotom, što uključuje plan otkupa, piše Dutchnews. Za 2.000 do 3.000 farmi i drugih velikih zagađivača koji se nalaze u blizini ekološki osetljivih područja biće ponuđen ugovor o otkupu koji će iznositi više od 100 postotne vrednosti.

Još nema obaveznog otkupa

Informacije koje su procurile sugerišu da će dogovor biti i 120 odsto, ali ministri još nisu finalizirali uslove. U ovom trenutku neće biti obaveznog otkupa. Međutim, ministarka za prirodu i azot Kristin van der Val rekla je da ako se ne javi dovoljan broj farmera moraće se preduzeti taj korak. 

U januaru će biti saopšteno koje farme i preduzeća treba da se zatvore, a ministri će proceniti da li se javio dovoljan broj. Tvrde da će se uklanjanjem oko 2.000 do 3.000 izvora zagađenja azotnim jedinjenjima, priroda moći oporaviti, farme bez odgovarajućih dozvola biti legalizovane, a izgradnja nastaviti.

Razmatra se i nametanje poreza na emisije azota, u skladu s porezom na CO2. Vlada treba da smanji emisije u skladu sa evropskim propisima kako bi bile zaštićene zone poznate kao područja Natura 2000.

Farmeri zabrinuti

Poljoprivrednici su protestvovali zbog najavljenih mera. Talas nezadovoljstva je ovo leto preplavio vesti iz Holandije. Oni su mehanizacijom izlazili na autoputeve, blokirali tržne centre i njihova skladišta, bilo je upada u posede ministara u pokušaju da izvrše pritisak na Vladu.

Holandski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

Najveća poljoprivredna grupa LTO Nederland je saopštila da je najviše zabrinuta zbog dodatnih ograničenja s kojima će se suočiti preostali farmeri. Planovi da se dopuste veće varijacije azota u podzemnim vodama imaće uticaj i na ratare i na stočare.

Holandske agencija za procenu životne sredine PBL tvrdi da su prethodne šeme otkupa u poslednjih 25 godina smanjile ukupan broj grla goveda za samo nekoliko procenata. Vlada je navela da želi izraditi dugoročni plan za budućnost agrara zajedno s poljoprivrednim organizacijama, ekološkim grupama i lokalnom upravom.


Tagovi

Farme Emisije azota Otkup farmi Obavezni otkup Zagađenje Holandija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.