Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trovanje ptica
  • 17.04.2020. 10:00

Otrovane zaštićene vrste - potrebna hitna istraga, apeluje resorno ministarstvo

Apeluje se na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije po kome se naša zemlja svrstava u 40 najbogatijih područja u svetu. Ugrožavanje biodiverziteta je opasan i direktan put kojim se ugrožavanja zdravlje ljudi. 

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • 117
  • 5
  • 0

Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je i osudilo do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja strogo zaštićenih i ugroženih vrsta na području Bačke Topole gde je stradalo 18 ptica i životinja i traži od nadležnih istražnih i sudskih organa da sprovedu hitnu istragu i kazne počinioce ovog krivičnog dela i zločina prema biodiverzitetu i životnoj sredini Srbije, navodi se na zvaničnom sajtu.

Na 17 lokacija na području Bačke Topole otrovano je šest eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste. Izgled 50 pronađenih zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju na to da je korišćen zakonom zabranjeni preparat "furadan".

U poslednje dve decenije otrovano više od 2.000 divljih ptica

Ministarstvo zaštite životne sredine navodi da je hitna istraga potrebna kako bi se pronašli počinioci i svi zatrovani mamci, ali i sprečila nova stradanja zaštićenih i ugroženih vrsta, koja su nanela nenadoknadivu štetu za našu prirodu i biodiverzitet.

"Ugrožavanjem biodiverziteta ugrožavate zdravlje ljudi"

Ministarstvo zaštite životne sredine moli i apeluje na građane da čuvaju bogastvo biodiverziteta Srbije po kome se naša zemlja svrstava u 40 najbogatijih područja u svetu. Ugrožavanje biodiverziteta je opasan i direktan put kojim se ugrožavanja zdravlje ljudi. 

Ranijih godina ovakvi slučajevi trovanja životinja istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanih pandemijom virusa SARS-CoV-2, prenosi se na sajtu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Deset ptica otrovano kod Novog Orahova, među njima i strogo zaštićene vrste

Podaci ovog Društva pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko, počinioci su pronađeni i kažnjeni.


Tagovi

Ministarstvo zaštite životne sredine Trovanje ptica Trovanje životinja Zaštićene vrste Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Furadan


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u