Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 20.09.2022. 15:00

Pad cene pšenice, ali i kukuruza i uljane repice obeležili početak sedmice

Pad za pšenicu na pariškom MATIF-u je iznosio 2,4 odsto, a decembarski su se ugovori sklapali po ceni od 325,75 evra po toni. Kakvo je stanje s drugim robama?

Foto: Depositphotos/scherbinator
  • 195
  • 23
  • 0

Početak ove sedmice je obeležio pad cena na tržištu žitarica. Pale su cene pšenice, ali su jeftiniji i kukuruz i uljana repica.

Pariški MATIF

Na pariškoj berzi fjučersa MATIF, gde se sklapaju ugovori o kupovini nečega u budućnosti po ceni dogovorenoj u sadašnjosti, pad za pšenicu je bio 2,4 odsto, a decembarski su se ugovori sklapali po ceni od 325,75 evra po toni. Cena martovskih ugovora pala je za 2,17 odsto i iznosila je 326,25 evra po toni.

Novembarski ugovori za kukuruz su ostvarili pad od 1,37 odsto, a za tonu je trebalo izdvojiti 323,5 evra. Na evropskom tržištu cene kukuruza su pod uticajem "mršave" žetve. Najviše je pogođena Francuska, a prognoze su da će njeni ratari imati najlošiju berbu u poslednjih 30 godina.

Najslabija žetva kukuruza u Francuskoj - cene na berzama osciliraju

Cena uljane repice pala je za jedan odsto i iznosila 571,5 evra po toni. Ovaj se trend opravdava padom cene nafte i veće ponude, dok je prošlonedeljni rast objašnjen rastom cena soje.

Čikaški CBoT

Na čikaškoj berzi CBoT-u je cena pšenice iznosila 315,46 evra po toni što je povećanje od 1,75 odsto. Cena za kukuruz je smanjena neznatno i bila je 266,24 evra po toni, dok je za soju iznosila 531,48 evra po toni.

Kretanje cena žitarica i uljarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Za ovas se moralo izdvojiti 272,43 evra po toni.


Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.