Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja mesa
  • 12.04.2023. 18:00

Pada potrošnja mesa u zemlji kobasica i šnicli - pojedu 150 gr dnevno

U poslednje tri godine u Nemačkoj je zabeležen pad od deset odsto, a 52 kilograma per capita koliko iznosi je daleko najniža vrednost u čak poslednje tri decenije.

Foto: Depositphotos/LSaloni
  • 93
  • 27
  • 0

Kobasice i šnicle i to većinom od svinjskog mesa na vrhu su spiska jela nemačke nacionalne kuhinje. No, u toj zemlji jede se sve manje mesa. Već četvrtu godinu zaredom tamo je smanjena njegova potrošnja, pokazuju podaci Federalnog informacijskog centra za poljoprivredu. Tako je prošle, 2022. godine po glavi stanovnika iznosila 52 kilograma, što bi bilo kilogram mesa nedeljno, odnosno ni 150 grama dnevno

Razlog biljna ishrana?

U poslednje tri godine zabeležen je pad od deset odsto, a ovih 52 kg je daleko najniža vrednost u čak poslednje tri decenije. 

Kao mogući razlog smanjene konzumacije mesa mogao bi biti kontinuirani trend prema ishrani koja se više zasniva na biljnim namirnicama, navode u ovom centru. 

Posebno ističu konzumaciju svinjetine koja je u padu već godinama. Tako je prošle, 2022. s 29 kilograma prvi put od kako se računa ova potrošnja bila ispod granice od 30 kg. 

I dok je potrošnja svinjskog pala za četvrtinu u poslednjih deset godina, za živinu se ona u istom razdoblju povećala za osminu. Ali, u saopštenju komentarišu kako se čini da je i za ovu vrstu došao kraj konstantnom rastu proteklih decenija. Dakle, u toj zemlji se u poslednje četiri godine nije konzumiralo toliko živinskog mesa kao 2018. godine.

Iako je kao razlog navedena veća konzumacija biljne prehrane, podaci Saveznog zavoda za statistiku pokazuju da su govedina, teletina i svinjetina u decembru 2022. bile gotovo 20 odsto skuplje nego godinu dana ranije, a živinsko meso čak 30 odsto, što se smatra takođe razlogom za pad potrošnje ove vrste hrane.

Proizvodnja pada i padaće  

Pored toga, u toj zemlji pada i proizvodnja mesa, posebno svinjskog i to za 9,8 odsto, goveđeg i telećeg za 8,2 odsto, a živinskog za 2,9 odsto. 

Ove su informacije u skladu i s prognozama Evropske komisije koja je još jesenas u kratkoročnom izveštaju najavila pad proizvodnje i govedine i svinjetine.  

Slično je pokazala i srednjoročna, destogodišnja prognoza do 2032. U sledećih deset godina se očekuje pad potrošnje mesa u EU (-1,5 kg po stanovniku godišnje), pri čemu će govedina biti posebno pogođena, a svinjetina delimično zamenjena živinskim. Za njega se smatra da je zdravije u poređenju sa drugim vrstama, lakše se priprema, njegova konzumacija nema nikakvih verskih ograničenja, a ima i relativno nižu cenu.

Kako će izgledati poljoprivreda EU sledećih deset godina?

Takođe, prognozirano je da bi prelazak na biljnu ishranu mogao dovesti do rastuće važnosti proteinskih alternativa mesu, ali se pretpostavlja da oni još uvek predstavljaju samo vrlo mali tržišni udeo.


Tagovi

Potrošnja mesa Konzumacija mesa Pad Svinjetina Govedina Proizvodnja mesa Nemačka Živina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!