Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mesa
  • 08.10.2022. 07:30

Pada proizvodnja govedine u EU - šta je sa ostalim mesom?

Da li nas očekuju veće cene mesa i manja ponuda? Kratkoročni izveštaj o kretanjima na tržištu daje odgovor.

Foto: Depositphotos/muha04
  • 147
  • 7
  • 0

Evropska komisija je objavila kratkoročni izveštaj o kretanjima na tržištu. Podaci iz ovog dokumenta pokazuju da će se proizvodnja goveđeg mesa u Evropskoj uniji smanjiti za 0,6 odsto u 2022. godini. Zbog rekordno visokih domaćih cena izvoz bi se trebalo smanjiti za jedan odsto. U porastu je uvoz iz Velike Britanije i Brazila.

Cene govedine ostaju na rekordno visokom nivou

Rast cena govedine započeo je sredinom 2021; a u maju 2022. dostigao skoro 500 evra za 100 kilograma. To je više za 100 evra u odnosu na prethodne godine. U Francuskoj i Nemačkoj vidljiv je pad brojnosti životinja, dok je rast zabeležen u Italiji, Estoniji i Irskoj. Očekuje se da će povećanje broja zaklanih grla krajem godine biti posledica visoke cene i manje dostupnosti stočne hrane.

Predviđa se smanjenje izvoza za ovu godinu od jedan odsto. U periodu januar-jun on je za goveđe meso u EU smanjen za 2,4 odsto u odnosu na isti period 2021. godine. Utvrđen je rast pošiljki za Kanadu od 28, Japan 24, dok je smanjen za Bosnu i Hercegovinu za 10 odsto, a Filipine 18 odsto. U istom periodu opao je i izvoz živih životinja za 16 odsto.

Pao je i izvoz živih životinja (Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti)

U prvoj polovini ove godine uvezeno je 32 odsto ili 42.000 tone govedine više nego u 2021. Uvoz bi mogao da se poveća za 25 odsto.

Smanjena proizvodnja svinjetine

Rast proizvodnje svinjetine ograničavaju trajno visoki troškovi hrane i afrička svinjska kuga. Očekuje se smanjenje od pet odsto u 2022; a najviše će to biti izraženo u Danskoj, Poljskoj, Belgiji, Rumuniji i Italiji. Konzumacija svinjetine mogla bi da se smanji za 1,9 odsto 2022. godine. Prosečna potrošnja je iznosila 32,1 kilogram po glavi stanovnika.

Najveći evropski proizvođač svinjetine otpušta radnike - pada broj tovljenika u Nemačkoj?

Cene ove vrste mesa rastu veoma brzo, a od sredine jula do sredine septembra 2022. bile su 28 odsto iznad proseka u periodu 2017-2021. i to čini ovaj proizvod manje konkurentnim. Uz sva turbulentna dešavanja na tržištu mesa predviđa se da će uvoz svinjskog porasti za 27 u 2022. i 17 odsto u 2023. godini.

Visoke cene hrane smanjuju proizvodnju živine

Proizvodnja živine je takođe pod uticajem visokih cena hrane, energije i pojave ptičjeg gripa. Manji izvoz je pod dejstvom visoke cene živine, a suspenzija carina za proizvode koji dolaze iz Ukrajine favorizuje uvoz. Ptičji grip je u nekim zemljama uzrokovao značajan pad proizvodnje. Italija, Francuska i Mađarska su zajedno imale pad od 11 odsto. Ovaj sektor zavisi od kukuruza kao izvora stočne hrane. U ovoj godini loša žetva će biti nadoknađena količinama iz uvoza.

Proizvodnja živine bi trebalo blago da opada 0,9 odsto u 2022. i 0,4 u 2023. godini. Domaća upotreba mesa živine će se neznatno povećati za 1,1 odsto i ostaće stabilna na 23,4 kilograma po glavi stanovnika. Izvoz će se smanjiti za 2,2 odsto u 2022. i ostati gotovo stabilan u 2023; dok će se uvoz živine povećati za 29 u 2022. i 7,7 odsto u 2023. godini.

Upotreba mesa živine će se neznatno povećati za 1,1 odsto (Foto: M.C.Celić)

Ovčarstvo i kozarstvo u krizi

Brojnost ovaca i koza je na istorijsko niskom nivou, ali se ne očekuje smanjenje klanja. Velike su razlike između država članica. Uvoz bi trebao porasti za 10 i još četiri odsto sledeće godine. To je još uvek ispod nivoa pre COVID-a, što će dovesti do visokih domaćih cena. Trgovina bi trebalo dodatno da raste 2023. godine.

Cene janjetine ostaju na neviđeno visokom nivou, a variraju između 700 i 750 evra za 100 kilograma. Glavni uzrok je mala domaća ponuda u odnosu na potražnju na domaćem tržištu.

Povećan je broj zaklanih životinja za 27 odsto u periodu januar-jun i pored smanjenja populacije. Celom proizvodnjom dominira poskupljenje i nedostupnost hrane, što je i dovelo do većeg broja zaklanih životinja. Ipak, očekuje se usporavanje klanja i blagi porast proizvodnje od 0,5 odsto.

Izvoz ovčjeg mesa u EU smanjen je za 3,7 odsto u prvoj polovini godine u odnosu na isti period prošle. Uvoz bi mogao dostići povećanje od 10 ove i dodatnih četiri odsto sledeće godine.


Tagovi

Evropska komisija Evropska unija Kratkoročni izveštaj Cena janjetine Cene mesa Cena piletine Cena govedine Cena svinjetine


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Za nekoliko meseci na tržištu će se naći kese koje će se, umesto od plastike, proizvoditi od otpada od hrane. To je jedan od 16 nagrađenih novih poslovnih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede koja su dobila finansijsku podr... Više [+]