Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani pčelara
  • 02.04.2016. 15:00

Pčelarstvo u Srbiji treba da se razvija!

U Kamenovu - selu pčelara, kod Petrovca na Mlavi otvoren je danas, 2. aprila Sabor Mlavsko-homoljskih pčelara koji već tradicionalno okuplja pčelare iz Srbije i regiona, stručnjake, proizvođače meda i proizvoda od meda, proizvođače opreme, goste, posetioce i kupce na jednom mestu.

  • 245
  • 10
  • 0

U Kamenovu - selu pčelara, kod Petrovca na Mlavi otvoren je danas, 2. aprila Sabor Mlavsko-homoljskih pčelara koji već tradicionalno okuplja pčelare iz Srbije i regiona, stručnjake, proizvođače meda i proizvoda od meda, proizvođače opreme, goste, posetioce i kupce na jednom mestu kako bi razmenili znanja i iskustva, porazgovarali o aktuelnim temamama i problemima u oblasti pčelarstva te na prodaju svim zainteresovanim kupcima ponudili med i proizvode od meda, a pčelarima i opremu.

Snažna podrška pčelarima

Ovogodišnji Sabor otvorila je Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević Bošković i tom prilikom istakla da pčelari mogu da računaju na veoma snažnu podršku za investicije i nabavku nove opreme za pčelarstvo, poput košnica, centrifuga, sušara za polen, pumpa i punilica za med te je podsetila da je Ministarstvo u 2016. godini povećalo subvencije po košnici pčela, dok pčelari koji su u sistemu organske proizvodnje dobijaju i dodatni iznos podsticaja od 40%. "Takođe, Ministarstvo će nastaviti sa kreditnom podrškom kroz subvencionisanje kamatnih stopa i njihovo snižavanje na prihvatljiv iznos. U narednim godinama planiramo donošenje novih mera podrške u sektoru pčelarstva, kroz izradu Nacionalnog programa za pčelarstvo koji će biti u skladu sa programima podrške koje primenjuju i zemlje članice EU", rekla je ministarka.

Srbija ima dugu tradiciju pčelarstva

Poznato je da pčelarstvo i proizvodnja meda u Republici Srbiji ima dugu tradiciju i da broj pčelara i pčelinjih zajednica kontinuirano raste. Registrovano je oko 677 hiljada pčelinjih zajednica, koje su u vlasništvu 31 hiljade poljoprivrednih gazdinstava, a prosečna proizvodnja meda u Srbiji u zadnjih 10 godina iznosi oko 5.5 hiljada tona na godišnjem nivou.

Savremeno pčelarstvo presudno za razvoj voćarstva

Neophodno je da Srbija svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode brendira, kako bi ih učinila prepoznatljivijim i na domaćem ali i na tržištima EU, i to zaštitom geografskog porekla. Srbija ima ogroman potencijal jer je zemlja klimatskih i geografskih različitosti, bogate kulture i tradicije. Homoljski med je ostvario zaštitu i na međunarodnom nivou, u skladu sa Lisabonskim aranžmanom za zaštitu oznaka porekla i njihovu međunarodnu registraciju, podsetila je ministarka i dodala da savremeno pčelarstvo ima presudan značaj za razvoj voćarstva kroz bolji rod voća, a znatno doprinosi i povećanju proizvodnje suncokreta, uljane repice i svih drugih biljnih kultura i potrebno je stalno unapređenje saradnje pčelara sa voćarima i ratarima, poljoprivrednim savetodavnim službama, školama ali i fakultetima, kao i sa drugim činiocima bitnim za unapređenje ovog sektora.

U razgovoru sa poljoprivrednicima u opštini Petrovac na Mlavi, ministarka je naglasila da će Ministarstvo poljoprivrede posebno razmotriti probleme sa kojima se pčelari najčešće susreću, odnosno pitanjima registracije pčelinjih vozila i falsifikata meda.

Foto:bigstockphotos.com;alho007


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Mlavsko-homoljski pčelari Razvok voćarstva Suvremeno pčelarstvo Dani pčelara Homoljski med Snežana Bogosavljević Bošković Pčelinje zajednice Proizvodi od meda Med Kamenovo Pčelarska oprema

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer