Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Merkosur i EU
  • 03.12.2020. 07:30

Pobuna proizvođača: Podeljena mišljenja oko sporazuma EU - Merkosur

Francuska, Holandija i Austrija zapretile su odbijanjem dogovora, a sada se bune i španski poljoprivredni proizvođači.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi (ilustracija)
  • 108
  • 7
  • 0

Sporazum između Merkosura (zajedničkog tržišta osam država Južne Amerike) i Evropske unije ponovo je u fokusu javnosti, a nakon što je zaključen 2019. i to posle dvadeset godina pregovora. Njime bi se stvorila najveća zona slobodne trgovine koju je ikad stvorila EU, a uključivala bi čak 780 miliona ljudi. Ali, on još uvek nije ratifikovan.

Njime bi se liberaliziralo 99 odsto poljoprivredne trgovine EU-a, dok bi zemlje Merkosura otvorile svoje tržište za 88 odsto poljoprivredne robe Unije i 91 odsto ukupnog izvoza.

Ali, Francuska, Holandija i Austrija su glasno kritikovale brazilsku politiku zaštite životne sredine, i zapretile odbijanjem dogovora. Sada se i španski poljoprivredni proizvođači bune jer smatraju da će to narušiti njihovu trgovinu citrusima i govedinom.

Međutim, kada je reč o poljoprivrednom sektoru, ovaj sporazum pogoduje državama Merkosura, navodi euractiv budući da je EU prošle godine u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima zabeležila deficit od 13,9 milijardi evra.

Takođe, to je južnoameričko tržište veliko za izvozne proizvode EU, posebno maslinovo ulje, krompir, slad, čokoladu, voće i povrće.

Koje su prednosti za EU proizvođače?

S druge strane, ovim će se dogovorom ukinuti carine, evropski proizvodi koji nose geografske oznake biće zaštićeni od imitacija u državama Merkosura te će svaki onaj uvezen u EU morati poštovati bezbednost hrane i standarde za zaštitu životne sredine, biljaka i životinja kao i prava radnika. Ali, sudeći po navedenim optužbama, ima i svoju negativnu stranu. 

Povećanje trgovine između EU i Srbije? Komisija usvojila paket predloga

Iako EU taj dogovor vidi kao priliku za isticanje kvaliteta svojih proizvoda, evropski poljoprivrednici zabrinuti zbog govedine, živine, pirinča, šećera i dalje ga kritikuju. Pozivaju se na razlike u standardima proizvodnje u zemljama Merkosura i EU.

Međutim, sporazum je u Španiji izazvao pomešane osećaje. Iako prehrambena industrija ističe nove mogućnosti za sektor, poljoprivrednicima se to ne čini obećavajuće.

Sporazum ljuti španske poljoprivrednike

"Za nas, kao proizvođače, Merkosur predstavlja veliko tržište, ali vrlo je jasan apetit za proizvodima koji dolaze iz Evrope, tačnije iz Španije, a koji se takođe proizvode u južnoameričkim zemljama“, rekao je za Efeagro predstavnik španskog udruženja prehrambene industrije (FIAB), Josef Puseu, misleći na govedinu, pirinač i sokove od pomorandže za koje se boji da će preplaviti EU tržište. Zato se smatra kako je važno tražiti elemente uzajamnosti. 

Postoji mogućnost da bi prehrambeni proizvodi koji dolaze iz zemalja Merkosura i koji će imati najviše koristi od trgovine, poput maslinovog ulja, dobiti puno duža razdoblja za prilagođavanje pre nego što se uvedu u sporazum, za razliku od drugih koji bi bili bez carina od početka.

Ruralna područja traže da se isti standardi primenjuju na hranu koja dolazi iz tog dela sveta, napominjući da se oni zalažu za slobodnu trgovinu, ali na dobro regulisan, organiziran i uzajaman način kako bi se zagarantovala prava konkurencija.

Uvezli smo preko 11.600 tona svinjskog mesa za šest meseci, a cena našeg - pada

"Uvek smo se protivili ovom sporazumu, jer ne donosi gotovo nikakvu prednost španskom i evropskom poljoprivrednom sektoru“, rekao je Hose Luis Migel, tehnički direktor poljoprivredne organizacije COAG.

"Potrebno je uzeti u obzir da su države Merkosura među glavnim svetskim proizvođačima koji posluju prema standardima koji nemaju nikakve veze sa EU", dodao je nadajući se da sporazum neće biti ratifikovan.

Ako se EU povuče, uskočiće Kina?

Stručnjak iz Centra za međunarodne poslove u Barseloni (Cidob) Ana Ajuso za Efeagro kaže kako je EU pokazala neku vrstu protekcionizma, a koji se oslanja na zaštitu životne sredine. Tvrdi da dogovor već poštuje Pariski sporazum o klimatskim promenama i kako ekolozi zahtevaju, mogao bi da sadržavi aneks kojim se uspostavljaju mehanizmi za praćenje. Rekla je da Evropa ne može sebi da priušti povlačenje.

Ilegalno krčenje Amazonije kako bi EU imala dovoljno soje?

Robert Tornabel, profesor ekonomije i finansija u poslovnoj školi "Esade" ističe da će, ako se EU povuče iz Merkosura, koristi imati Kina, ali i ostali azijsko-pacifički konkurenti poput Indije ili Indonezije. Kaže kako zemlje poput Francuske žele svoje poljoprivrednike da zaštite od uvoza te predlaže sheme osiguranja za one koji budu pogođeni. 

Treba napomenuti da su članice ovog južnoameričkog tržišta Argentina, Barzil, Paragvaj, Urugvaj, Kolumbija, Ekvador, Peru i Čile. 


Tagovi

Merkosur Evropska unija Španija Dogovor Pregovori


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.