Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnovljivi izvori energije
  • 19.10.2017. 16:15

Počeo sa radom vetropark "Malibunar"

Vetropark "Malibunar" je pušten u rad, a ovim je označen i početak radova na projektu "Alibunar".

Foto: Jeff Kubina / Flickr
  • 197
  • 8
  • 0

Vetropark "Malibunar" sa četiri vetrenjače kapaciteta osam megavata pušten je u rad. Očekuje se proizvodnja od 25 gigagvat sati godišnje, što će biti dovoljno za snabdevanje strujom 7.200 domaćinstava. Emisija CO2 će biti smanjena za oko 16.000 tona godišnje.

"Srbija je dobila svoj treći vetropark i sa ovim projektom će imati više od 100 megavata električne energije iz obnovljivih izvora", rekao je na otvaranju u Alibunaru ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a prenosi Euractiv.

Alibunar je, nakon preciznih istraživanja i merenja kvaliteta i brzine vetra, izabran kao najoptimalnija lokacija u košavskm području južnog Banata.

Početak izgradnje vetroparka "Alibunar"

Ovim je označen i početak radova na drugom projektu "Alibunar", koji će imati kapacitet od 42 megavata i 21 turbinu. Strujom će snabdevati 43.000 domaćinstava.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Grbić rekao je da će ovi vetroparkovi značiti bolju energetsku stabilnost, ne samo za Vojvodinu, već i za Srbiju:

"Ulaganje u obnovljive izvore jedan je od ciljeva sekretarijata, jer Vojvodina 70% potrebe za energentima zadovoljava nabavkom van svoje teritorije".

Prema Uredbi o podsticajnim cenama za otkup struje iz obnovljivih izvora energije iz 2013. godine, država mora da plati 9,2 evrocenti po kilovat času. Razliku između regularne cene i cene za proizvođače plaćaju građani. Na primer, domaćinstvo koje troši 350 kilovat-časova za plaćanje računa dodatno izdvaja 32,55 dinara, pisao je "Danas".

Foto: Jeff Kubina / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Malibunar Alibunar Vetropar Vetar Struja Nenad Grbić Nenad Grbić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.