Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privredni kombinat Beograd
  • 10.08.2018. 09:00

Početna cena za PKB 104.5 miliona evra

Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinskih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova i stada.

Foto: Bigstockphoto / grigorenko
  • 485
  • 23
  • 0

Početna cena za prodaju Privrednog kombinata Beograd (PKB) je 104,5 milion evra, na osnovu tendera koji je objavilo Ministarstvo privrede. Prijave traju do 10. septembra, a pravo učešća imaju pravna lica koja se pretežno bave poljoprivredom i trgovinom poljoprivrednih proizvoda, kao i konzorcijumi koji imaju najmanje 51% učešća. Uslov je i da su potencijalni kupci samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini.

Na prodaju zemljište, objekti, oprema, stado

Na prodaju je i imovina zavisnih društava: Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Predviđena je prodaja 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinskih objekata koji se koriste u poslovne svrhe, opreme, zaliha rezervnih delova i stada.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra. Stado je procenjeno na 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena će biti utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Prošle godine osam zainteresovanih

Podsetimo, Ministarstvo privrede je u februaru prošle godine prikupljalo pisama o zainteresovanosti za privatizaciju. Tada je bilo osam zainteresovanih: jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, NR Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. 

Mesec dana nakon ovoga, predsatavnici sindikata Nezavisnost su za naš portal govorili da PKB ne može biti privatizovan, o čemu možete da pročitate više u tekstu Zašto PKB ne može biti privatizovan?.

Jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća

PKB  je osnovan 1945. godine u Pančevačkom ritu. Jedno je od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi. Učestvuje sa 10%-12% u ukupnoj količini proizvedenog mleka u Srbiji i sa 53% u snabdevanju tržišta Beograda. Zapošljava više od 1.700 radnika, od kojih 120 u zavisnim preduzećima. Ratarska proizvodnja je organizovana na 20.500 ha obradivog zemljišta, a u vlasništvu ima oko 23.000 grla stoke. Rasni sastav je holštajn-frizijska rasa, oplemenjena kanadskom i američkom genetikom.


Tagovi

PKB Beograd Tender Početna cena Ministarstvo privrede


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta