Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 23.11.2023. 15:00

Poljoprivrednici mogu da odahnu: Odbačen plan za smanjenje zavisnosti od pesticida

Sa 299 glasova protiv Uredbe o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja zastupnici Evropskog parlamenta su odbacili paket nacrta zakona o kojem se mesecima intenzivno pregovaralo.

Foto: Depositphoto/valio84sl
  • 141
  • 11
  • 0

Evropski parlament odbacio je u sredu plan za smanjenje zavisnosti od pesticida u poljoprivredi.

Sa 299 glasova protiv Uredbe o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja (SUR), 207 za i 121 suzdržanih, zastupnici su odbacili paket nacrta zakona o kojem se mesecima intenzivno pregovaralo.

U nacrtu se tražilo da se do 2030. za 65 odsto smanji upotreba vrlo opasnih sredstava za zaštitu bilja, odnosno pesticida za koje je dokazano da predstavljaju posebno visoke nivoe opasnosti po zdravlje ili životnu sredinu što je značajno više u odnosu na predlog Evropske komisije za smanjenje od 50 odsto za sve pesticide.  

Jedna od predloženih mera bila je i da se u osetljivim područjima kao što su urbane zelene površine kao i područja Natura 2000 treba zabraniti sve hemijske pesticide, osim odobrenih za organski uzgoj i biološku kontrolu. Ali, državama članicama bi se dopustili izuzeci. 

Tekst uredbe bio je loš i bezličan?

Sve su mere odbačene, što je posebno pogodilo predstavnicu stranke "Zeleni" Saru Viner.

"Nisam mogla da zamislim da će celi nacrt zakona završiti ovako zgažen. Ovo je veliki gubitak za bioraznvrsnost, za naše zdravlje i zdravlje naše dece", rekla je na konferenciji za novinare.

Izjavila je da su se udružile desnica i ekstremna desnica kako bi pomogle lobijima u agroindustriji da odbace zakon, piše Reuters

Grupa Zelenih/EFA (Evropski slobodni savez) saopštili su da je sam tekst uredbe bio toliko bezličan u ključnim područjima da zapravo nije bio dovoljno dobar da ga iko podrži.

"Osim usvajanja besmislenih ciljeva smanjenja, uklonili su i zaštitu za vrtiće, škole, bolnice i staračke domove te izbrisali obavezujuća pravila za integrisano upravljanje štetočinama, što bi bio važan alat za sprovođenje održivih praksi u poljoprivredi", naglasili su. 

Konzervativna Evropska narodna stranka (EPP) zadovoljna je ovakvim, ističu, pozitivnim ishodom. 

"Danas je Evropski parlament odbacio ekstremistički pristup Zelenih i socijalista da nametnu sve više i više zabrana i preteranih propisa koji bi smanjili proizvodnju hrane u Evropi", stoji u saopštenju EPP-a.

Nedostaju realni ciljevi i potpora

U evropskom krovnom udruženju poljoprivrednika Copa-Cogeca smatraju kako su zastupnici ovakvom odlukom poslali poruku o tome da je potreban dijalog i procene uticaja, da se ciljevi ne nameću "odozgo", ali i da nedostaju finansijska sredstva za predloge iz poljoprivrednog sektora. 

"Poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge u EU nastaviće da poboljšavaju ekološku održivost, ali treba da imaju realne ciljeve i podršku, dva elementa koja u potpunosti nedostaju u tekstu Komisije", poručili su uz zaključak kako je strateški dijalog sa poljoprivrednicima i zadrugama kojem teži predsednica Komisije Ursula fon der Lejen važniji nego ikada. 


Tagovi

Glasanje Pesticidi u poljoprivredi Uredba Zeleni Copa Cogeca Propao plan Zavisnost od pesticida


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.