Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja đubriva
  • 29.08.2022. 18:00

Poljski Anwil ponovo pokreće proizvodnju azotnih đubriva

Poljski proizvođač đubriva odlučio je ipak da nastavi s proizvodnjom azotnih đubriva. Cena će im zavisiti od cena prirodnog gasa koje su trenutno u padu.

Foto: Anwil
  • 81
  • 20
  • 0

Poljski Anwil, podružnica rafinerije PKN Orlen, izvestio je u ponedjeljak da ponovo pokreće proizvodnju azotnih đubriva kako bi obezbedio snabdevanje hranom. Ovom su odlukom odustali od zatvaranja pogona zbog visokih cena plina. 

"Kako bi se garantovalo bezbedno snabdevanje hranom i zaštitilo zdravlje građana u Poljskoj, Anwil je uprkos teškim makroekonomskim uslovima odlučio nastaviti s proizvodnjom azotnih đubriva i njegovog nusproizvoda, ugljen-dioksida", saopštila je krovna kompanija PKN.

"Činimo sve kako bi ovaj proizvod (ugljen-dioksid), koji se koristi u medicinskoj industriji i proizvodnji hrane, bio dostupan na poljskom tržištu", napisao je predsednik PKN Orlen, Daniel Obajtek, na Tviteru.

"Cena đubriva posle pokretanja proizvodnje biće određena aktuelnom cenom prirodnog gasa i tržišnim uslovima. Takođe, Anwil očekuje stabilizaciju situacije na tržištu gasa i pronalaženje rešenja koja će podržati industriju đubriva", stoji u saopštenju na njihovoj veb stranici. 

Druge evropske kompanije smanjuju proizvodnju

Prošle je nedelje Azoty grupa, takođe poljski proizvođač đubriva objavio kako smanjuje rad postrojenja na minimalnih 43 odsto zbog rekordno visokih cena prirodnog gasa. Ističu kako su one u poslednjih šest meseci sa 72 evra po megavat času 22. februara porasle na 280,50 EUR/MWh koliko je zabeleženo 23. avgusta. 

Sličnu je odluku pre nekoliko dana donela i norveška Yara, ali i druge evropske hemijske fabrike, kao što su SKW Piesteritz i BASF.

Cene prirodnog gasa u padu 

Cene prirodnog gasa trenutno su u padu, a razlog su puna evropska skladišta. Kako piše Agrarheute, ona pokrivaju samo četvrtinu evropske potražnje. 

Danas (ponedjeljak) ujutro pale su za više od 12 odsto s rekordnih 340 evra po megavat satu koliko su dosegle u petak i sada iznose manje od 300 EUR/MWh. Samo u prošloj nedelji one su na spot tržištu (tržište koje podrazumeva sklapanje brzih, promptnih ugovora koji se izvršavaju trenutnom isporukom i plaćanjem, op.a.) porasle za gotovo 40 odsto. 

Cene su trenutno niže od 300 EUR/MWh (Foto: Depositphotos/maxxyustas)

Ovaj je trend usledio nakon što je Nemačka objavila da su njena skladišta napunjena 85 odsto, a očekuju da će početkom septembra dostići nivo propisan za 1. oktobar. Izgledi za zimu i dalje su vrlo neizvesni.

Ruski Gazprom je najavio da će od srede 31. avgusta u potpunosti prekinuti isporuke Evropi Severnim tokom na tri dana. Trenutno je protok kroz cevovod već smanjen na oko 20 odsto. 

Proizvodnja đubriva: Evropa je zavisila od Rusije - kome se sada okrenuti?

Istovremeno, Norveška, koja je sada prestigla Rusiju kao najveći dobavljač gasa u Evropi, ograničiće svoj izvoz ovog energenta u septembru zbog radova na održavanju postrojenja za preradu. 


Tagovi

Anwil Proizvodnja đubriva Fabrika đubriva Azotna đubriva Cena plina


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.