Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orao krstaš
  • 17.02.2023. 17:00

Ponovo lete banatskim Potisjem

Na osnovu izgleda, ponašanja i međusobnog odnosa orlova krstaša, pretpostavlјa se da se formirao još jedan teritorijalni par, čije gnezdo tek treba pronaći.

Foto: Depositphotos/belizar
  • 95
  • 51
  • 0

Početkom februara, tokom terenskog rada ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zabeležena je značajna koncentracija orlova krstaša u banatskom Potisju. U prostranom mozaiku njiva, livada i šumaraka, između Bočara i Novog Bečeja, zabeleženo je čak pet različitih jedinki. Pronađena su i dva novonapravlјena gnezda na drvoredu, koja potiču od jednog para, piše zrenjaninski.com.

Na osnovu izgleda, ponašanja i međusobnog odnosa ovih ptica, pretpostavlјa se da se formirao još jedan teritorijalni par, čije gnezdo tek treba pronaći.

"Orao krstaš je najređa ptica grablјivica koja se gnezdi u Srbiji. Nekoliko postojećih parova naselјava trenutno samo severni Banat. Do pre dve godine postojala su samo tri para, da bi naši stručnjaci tokom ove godine otkrili još dva i potvrdili da se ova vrsta širi na jug", saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Ovogodišnje posmatranje potvrđuje da je populacija orla krstaša u Srbiji i dalјe u fazi polaganog oporavka.

Ugrožena populacija ptice sa nacionalnog grba Srbije

Podsetimo, krstaš se uglavnom hrani sitnim sisarima poput tekunice, ređe malim pticama, i gmizavcima. Zimi se često hrani i lešinom.


Tagovi

Orao krstaš Pokrjainski zavod za zaštitu prirode Banatsko Potisje Gnezdo


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...