• Afrička kuga svinja
  • 14.08.2019. 09:00

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, a nadležne službe su preduzele sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa, saopšteno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/deyanarobova
  • 657
  • 33
  • 0

Afrička kuga svinja je potvrđena na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca. Doneto je rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Srbija prijavila četiri slučaja sumnje na svinjsku kugu: BiH zabranila uvoz mesa iz naše zemlje

Žarište u selu Rabrovac 

U Ministarstvu poljoprivrede je saopšteno da je Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze.

"Obavljena je eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze," saopštili su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Dalje je pojašnjeno da je zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obaveštenja na graničnim prelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru. 

Mere opreza vezane za afričku svinjsku kugu

Mera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera

U Ministarstvu napominju da je mera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, a zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje. "Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gde nema virusa su slobodna za trgovinu", kažu u saopštenju. 

Posle monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano da izvozi na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organizacije za zdravlje životinja. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Izvoz mesa Monitoring Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moje slatke cherryce :)