• Afrička kuga svinja
  • 12.08.2019. 13:30

Srbija prijavila četiri slučaja sumnje na svinjsku kugu: BiH zabranila uvoz mesa iz naše zemlje

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu. U međuvremenu je i BiH zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije.

Foto: Bigstockphoto/jimbophotoart
  • 303
  • 15
  • 0

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu.

Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije, prenosi Rojters.

U izveštaju se, navodi da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.

Do petka poznato da li u Srbiji ima afričke kuge svinja: U Bugarskoj besni epidemija

BiH zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji.
 
Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge, preneo je 021.rs. 
 
Kako je saopštila Kancelarija za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH. Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.


Izvori

Reuters


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Bosna Izvoz mesa


Autorka

Slađana Aničić

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi