Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 02.06.2023. 18:00

Povećanje cene pšenice nije dugo trajalo

Mnogo je vesti koje kreiraju cene žitarica, prvenstveno pšenice.

Foto: Maja Celing Celić
  • 182
  • 47
  • 0

Povećanje cene pšenice na svetskom tržištu tokom ove sedmice ipak nije potrajalo. Tome su doprinele različite informacije. Na pariškom Matifu je u petak u 14 sati cena za septembarske fjučerse iznosila 221,50 evra/t, što je manje nego prošle nedelje kada je iznosila 224,25 evra.

Uticaj su imale vesti i stanje useva. Ukrajinsko ministarstvo za infrastrukturu je objavilo da u turskim teritorijalnim vodama na rusku inspekciju čeka 50 brodova sa ukupnim teretom od 2,4 miliona tona. To je duplo veća količina nego u maju. Pored toga je u ukrajinskoj luci Pivdenji blokirano 1,5 miliona tona poljoprivrednih proizvoda koji čekaju na isporuku.

Cena ruske pšenice se trenutno kreće oko 213 evra/t. U maju su izvezli 3,8 miliona tona, što je skoro duplo više nego u maju 2022. godine. Prošle nedelje izvezla je 1,07 miliona tona.

Uticaj vremenske prognoze

Žetvu u Kini otežavaju obilne padavine. Zbog njih na severu opada kvalitet, a vremenska prognoza je i dalje nepovoljna. Suša je i dalje rastući problem u Evropi. Za sada nema prognoze padavina u severnoj Francuskoj, Nemačkoj i Poljskoj, zemljama Beneluksa, Velikoj Britaniji i na jugu Skandinavije. U poslednje dve nedelje skoro da nije bilo kiše. Poljoprivrednici strahuju od gubitka useva.

Dodatno je uticala i neizvesnost oko tendera kojega je objavila Saudijska Arabija za skoro pola miliona tona pšenice sa sadržajem proteina od 12,5 odsto. Do sada su tradicionalno kupovali nemačku, a rezultati tendera će pokazati da li će biti promene.

Cena kukuruza je u padu. U podne se za tonu trebalo izdvojiti 209 evra. Tona uljane repice je posle početnog porasta ponovo imala pad i koštala 397,25 €/t.

Stanje na čikaškom Cbot-u

Kada je u pitanju stanje na čikaškom Cbot-u cena pšenice je u porastu i iznosila je 208,52 evra/t. Tamo je cena kukuruza u padu, tona je koštala 216,74 evra. U rastu je za uljanu repicu, a iznosi 453,92 evra/t.


Tagovi

Tržište žitarica Vremenska prognoza Cena pšenice Cena kukuruza Cena soje Cena uljane repice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.