Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRI
  • 14.02.2022. 13:30

Predsednik odbora za poljoprivredu EU zalaže se za novi genetski inženjering

Planovi za smanjenje pesticida mogu biti uspešni samo ako poljoprivrednici imaju pristup alternativama - uključujući takozvani novi genetski inženjering, kaže novi stari predsednik Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta.

Foto: Facebook/NorbertLins
  • 95
  • 41
  • 0

Za predsednika Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta (AGRI) prošle sedmice ponovo je izabran Norbert Lins i na toj funkciji će biti do 2024. godine. U fokusu njegovog novog mandata biće ciljevi strategije "Od njive do trpeze" te implementacija reformisane verzije Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja je dogovorena prošle godine.

Alternative do 2030.

U intervjuu za Euractiv istakao je da se zalaže za nove tehnike.

"Planovi za smanjenje pesticida mogu biti uspešni samo ako poljoprivrednici imaju pristup alternativama - uključujući takozvani novi genetski inženjering. Ne radi se o insistiranju na trenutnom obliku upotrebe pesticida već o pitanju: možemo li poljoprivrednicima pokazati alternative do 2030. godine?"

Evropska unija prema ovoj strategiji želi prepoloviti upotrebu hemijskih sredstava i štetne efekte do tog perioda. Zbog toga će Evropska komisija do kraja marta revidirati Direktivu EU o održivoj upotrebi pesticida (SUD). To će biti prvi veliki zakonski predlog koji će biti predstavljen kao deo strategije.

Razvoj novih sorti

Takođe, Lins je izjavio da se mora promovisati razvoj i odobrenje bioloških sredstava za zaštitu bilja, takozvanih pesticida niskog rizika, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima ponudile alternativne opcije.

Smatra da treba otvorenije raspravljati o napretku novih tehnologija uzgoja, jer bi, na primer, razvoj novih sorti u vinogradarstvu i uzgoju jabuka, koje su otporne na gljivice, mogao doprineti korišćenju manjeg broja fungicida.

Frans Timermans podržava novu genomsku tehniku?

Farmeri će morati da razmotre nove šeme podrške u svom planiranju uzgoja za 2023. već ovog leta, jer se ne može očekivati odobrenje prvih planova do septembra, napominjući da ni taj datum nije zagarantovan za one koji su dostavljeni sa zakašnjenjem.


Tagovi

Norbert Lins Odbor za poljoprivredu AGRI Farm to Fork Od njive do trpeze Genetski inženjering


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.