Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 25.08.2023. 09:00

Pripitomljene divlje svinje prave štetu na njivama - ne pomažu ni šerpe, lonci, petarde

Divlje svinje uništavaju poljoprivredne kulture, pogotovo kukuruz i krompir. Zbog toga, lov na njih počinje ranije od predviđenog.

Foto: Depositphoto/hlavkom
  • 214
  • 67
  • 0

Meštani požeških sela Tabanovići, Papratište i deo Loreta mesecima muku muče sa divljim svinjama koje haraju selom, a na meti su poljoprivredne kulture, pre svega kukuruzišta, krompirišta ali i šljivici, prenosi Glas Zapadne Srbije.

"One ne odustaju dok ne sravne apsolutno sve. Najveći problem je što ih ima preko 200 jedinki i prilično su pripitomljene jer su neke jedinke prvo bile sa ljudima, pa puštane u prirodu", kaže Goran Pavlović iz sela Tabanovići.

Šerpe, lonci, petarde... Ništa ne pomaže

Pavlović dodaje da su prošle godine meštani opominjali Lovačko društvo Knjaz Miloš iz Požege da obrate pažnju na njihov problem, ali odgovara ni reakcije nije bilo. 

"Mi znamo ko te divlje svinje gaji, ali se o tome ćuti. Branimo se petardama i udaramo o šerpe i lonce ne bi li ih uplašila buka, ali džaba. Pripitomljene, dolaze na pet metara ispred nas. Prijavili su komšije koji su pokušali petardama da spasu useve, pa su privedeni u policijsku upravu kako bi dali izjave, a nakon toga pušteni su kući. Svinje štiti zakon, a nas izgleda nema ko", dodaje Pavlović.

Svinje su hranjene na hranilištima, potvrdio je Milivoje Novaković (Foto: Depositphoto/predrag1)

Da divlje svinje jesu hranjene na hranilištima potvrđuje prvi čovek Lovačkog udruženja iz Požege, Milivoje Novaković, jer kako kaže to je obaveza udruženja, a kada je reč o rešenju problema, već se nazire.

"Danas je zasedao Upravni odbor na kome je doneta odluka da se pre vremena započne lov na divlje svinje, tako da će umesto 3. septembra početi u nedelju. Organizovaćemo veći broj lovaca kako bi smanjili brojnost divljih svinja i jednostavno, da ih na taj način rasteramo jer se grupišu na lovištu koje se graniči sa čačanskom teritorijom", rekao je Milivoje Novaković.

AKS nema na području Pirotskog okruga

Kako je rekao predsednik LU Ponišavlje Zoran Aleksić, grupni lov na divlju svinju počinje u nedelju, 27. avgusta, a u ovom periodu aktuelan je i lov čekom na zaštiti useva od divljih svinja. Dodao je da afričke kuge nema na području ovog lovišta i celog Pirotskog okruga, prenele su Pirotske vesti.

Kako sprečiti širenje AKS-a?

Podsetimo na reči profesorke doktorke Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, gde je rekla da lov takođe predstavlja veliki rizik za nekontrolisano širenje ove kuge, može se reći, u oba smera: sa divljih na domaće svinje i obrnuto. Dug inkubacioni period - vreme od kada životinja dođe u kontakt sa virusom do pojave vidljivih znakova bolesti, otežava pronalaženje izvora infekcije i kontrolu.


Tagovi

Divlje svinje Poljoprivredne kulture Goran Pavlović Milivoje Novaković Zoran Aleksić Sonja Radojičić Afrička kuga svinja AKS


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva