Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 07.09.2021. 16:00

Čovek odgovoran za unošenje AKS-a među divljim svinjama - potrebne zajedničke snage u suzbijanju

U našoj zemlji, prva žarišta su registrovana kod domaćih svinja, a bolest je na osnovu epizootioloških istraživanja unešena različitim ljudskim aktivnostima.

Foto: Depositphotos/VolodymyrBur
  • 1.513
  • 154
  • 0

Od kad je kod nas najpre "buknula" u selima Mladenovca 2019. godine, afrička kuga svinja (AKS) širila se na južnom Srbijom u Pirotskim selima početkom 2020. godine, zatim u Negotinu, Zaječaru, Aleksincu, da bi ove godine bila registrovana i u Vršcu, Paraćinu, Kruševcu, dok je Topola bila pod prismotrom.

Kako je čovek proširio virus?

Trenutno je Evropa zahvaćena ovom bolešću, a najveći udari su u Poljskoj i Nemačkoj, a od skora se pojavila i u Mađarskoj. Prema rečima profesorke doktorke Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu u Mađarskoj, ali i u drugim zemljama, inicijalna pojava bolesti kod divljih svinja objašnjava se upravo neodgovornim ponašanjem ljudi koji su kontaminirane proizvode poreklom od inficiranih domaćih svinja iz drugih zemalja, na nekin način uneli u populaciju divljih svinja.

"Na primer, bačeni nepojedeni sendviči na odmorištma duž auto-puteva ili u ruralnim predelima gde divlje svinje imaju slobodan pristup, posebno tokom noći. Između ostalog i loše biosigurnosne mere su doprinele da se virus sa domaćih svinja prenese u populaciju divljih svinja", kaže Radojičićeva.

U Danskoj više nema divljih svinja - poslednja usmrćena zbog prevencije od ASK-a

U Danskoj je u junu usmrćena i poslednja divlja svinja kako ne bi bilo opasnosti od prenošenja ove kuge. 

"Dakle, afrička kuga svinja je bolest koja je u populaciju divljih svinja uneta zahvaljujući aktivnostima ljudi. Za vaše čitaoce je važno da znaju da je ona nakon unošenja na teritoriju Gruzije 2007. godine, iz crnomorske luke Poti, počela veoma brzo da se širi", objasnila je naša sagovornica za Agroklub.

Lov predstavlja veliki rizik za nekontrolisano širenje

Otpacima sa brodova u kojima su se nalazile i mesne prerađevine zaraženih svinja sa teritorije Afrike, dakle putem nekuvanih pomija, virus je ušao u lanac ishrane domaćih svinja u ovoj zemlji.

"Danas se putem divljih svinja širi u pograničnim područjima mnogih, posebno razvijenih zemalja Evrope u kojima je, sa druge strane, nivo biosigurnosnih mera na farmama domaćih svinja izuzetno visok i gde su šanse da virus bude unesen na neku farmu, izuzetno male."

Zaraženo 16.000 svinja u Poljskoj: Nemačka diže ograde uz granicu

Podsetimo, da je Nemačka krenula sa gradnjom trajne ograde paralelno uz rečnu liniju Odra-Nisa, a završena je i još jedna takozvana bela zona. Reč je o koridorima širine pet kilometara izgrađenim oko središta zaraze. Kada se u njima zadrže bolesne svinje, lovci ih usmrte, čime se sprečava da se virus širi iz zaraženih u nezaražena područja.

"Lov takođe predstavlja veliki rizik za nekontrolisano širenje ove kuge, može se reći, u oba smera: sa divljih na domaće svinje i obrnuto. Dug inkubacioni period - vreme od kada životinja dođe u kontakt sa virusom do pojave vidljivih znakova bolesti, otežava pronalaženje izvora infekcije i kontrolu", kaže naša sagovornica.

Eutanazija jedini način sanacije

Kako dalje navodi, u našoj zemlji, prva žarišta su registrovana kod domaćih svinja, a bolest je na osnovu epizootioloških istraživanja uneta različitim ljudskim aktivnostima. Ovaj virus je izuzetno otporan i u zanatskim proizvodima kao što su šunke, kobasice, slanina, može da preživi približno godinu dana.

Prva žarišta su registrovana kod domaćih svinja (foto: J. Kuzmić)

"Jedini način sanacije žarišta je eutanazija svih svinja u domaćinsvu ili na farmi gde se on pojavio. Vakcina, nažalost, ne postoji, pa se kontrola sprovodi eutanazijom i neškodljivim uklanjanjem uginulih i eutanaziranih životinja. Načini prenošenja virusa su mnogobrojni i često nismo svesni rizičnog ponašanja i mogućnosti njegovog širenja."

Inače, za izgubljene životinje poljoprivrednici dobijaju novčanu nadoknadu od resornog ministarstva, međutim pojedini stočati ne smatraju ovu nadoknadu adekvatnom za izgubljenu proizvodnju koju smatraju glavnim izvorom prihoda.

"Generalno, nadoknada novčane štete je stvar ekonomskih mogućnosti. Ukoliko se potpuno izgubi kontrola nad ovom bolešću, neće biti moguće isplatititi štetu svim pogođenim domaćinstvim. Od ovog krajnje nepovoljnog scenarija, može da nas spase samo znanje i svest o postojanju visokog rizika", ističe Radojičićeva.

Koliko su kampanje podizanja svesti o AKS-u efikasne?

EFSA (Evropska agencija za bezbednost hrane) pojačava napore kako bi se zaustavilo širenje afričke kuge svinja u Evropi. Prošlog leta pokrenula je veliki projekat za podizanje svesti o toj bolesti u jugoistočnoj Evropi, koji je realizovan u partnerstvu sa lokalnim institucijama u zemljama koje čine takozvani "ugroženi region", odnosno, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, kao i u Grčkoj i u Srbiji. Na pitanje, da li je ova kampanja dovoljno efikasna u sprečavanju širenja, naša sagovornica kaže da nema univerzalnog ključa za procenu efikasnosti.

EFSA: Kako bi se zaustavilo širenje ASK, kampanja proširena na nove zemlje

"Sa druge strane, ako već nešto znamo o ovoj bolesti, kako možemo očekivati bilo kakav uspeh u njenoj kontroli ako se leševi uginulih svinja pronalaze u rekama, na divljim deponijama, bačeni na obodima šuma", postavlja pitanje profesorka sa beogradskog Fakulteta veterinarske medicine.

Naglašava da je potrebna stroga kontrola svih subjekata koji imaju bilo kakvih direktnih i indirektnih kontakata sa svinjama.

"Apsolutno je neophodna bliska-stručna i efikasna saradnja Uprave za veterinu i Uprave za šume. U kontroli ove bolesti moraju da učestvuju svi državni subjekti i svi moraju da imaju samo jedan interes. Sačuvati svinjarsku proizvodnju. Ne na papru. Konkretno! Pravovremeno i tačno informisanje javnosti o dobrim praksama, načinima kontrole i karakteristikama ove kuge, jedan je od ključnih faktora u onome šta možemo da učinimo u sprečavanju širenja AKS-a."

Potrebna saradnja veterinara i stočara

Poručuje stočarima da budu u toku sa uputstvima koje daje Uprava za veterinu kao i Veterinarski specijalistički i naučni instituti. Epizootiološke službe svih instituta, a kojih ima ukupno 12 na teritoriji Srbije, aktivno učestvuju u edukaciji veterinara, vlasnika životinja i ostalih zainteresovanih strana.

Potrebna edukacija veterinara i vlasnika životinja

"Naše kolege su stalno na terenu, ali sami, bez saradnje sa vlasnicima, lovcima i drugim bitnim faktorima ne mogu da urade ništa u sprečavanju daljeg širenja bolesti", navodi Radojičićeva.

Na svetskom nivou, afrička kuga svinja trenutno je registrovana u Kini, zemljama Indokine, Južnoj i Severnoj Koreji, Mongoliji, Maleziji, Indoneziji i Rusiji. Na evropskom tlu, žarišta su u Rumuniji i Bugarskoj, zatim Moldaviji, Grčkoj, spomenutoj Mađarska i Češkoj. U Luksembrugu i zemlje Beneluksa pojavila se sporadično.


Tagovi

Afrička kuga svinja AKS Sonja Radojičić Širenje bolesti Divlje svinje Novčana nadoknada EFSA


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...