Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 17.03.2022. 15:00

Proizvodnja azota: Borealis prekinuo pregovore s ruskim EuroChem-om, pale i ostavke

Propalo je preuzimanje vredno 455 miliona evra. Borealis je odlučio da prekine prodaju u Rusiji i Belorusiji.

Foto: Borealis
  • 352
  • 73
  • 0

Uprava austrijske Borealis grupe odbila je ponudu EuroChema za kupovinu poslovanja sa azotom i prekinula pregovore sa tom ruskom kompanijom.

"Pomno smo procenili najnovija dešavanja oko rata u Ukrajini i sankcija koje su uvedene", komentarisao je u saopštenju Tomas Gangl, izvršni direktor Borealisa.

"Odlučili smo da odbijemo EuroChem-ovu ponudu za sticanje Borealis-ovog poslovanja sa azotom, uključujući đubriva, melamin i druge proizvode."

Preuzimanju ovog poslovanja procenjeno je na vrednost od 455 miliona evra

Prekinuli prodaju u Rusiju i Belorusiju

Zaključuju kako će razmotriti opcije kada je reč o budućnosti svog poslovanja s azotom.

Takođe, Borealis je zbog situacije u Ukrajini i uvedenih sankcija Rusiji odlučio da prekine prodaju u Rusiji i Belorusiji pa je preusmeri u zapadnu Europu. 

"Provodimo mere potrebne za osiguranje stabilnosti u nabavci materijala za Borealis-ove proizvodne pogone. Postupno ukidamo izvore iz Rusije i Belorusije, prebacujući se na one sa Zapada", ističu u saopštenju. 

Ostavke u EuroChem-u

U EuroChem-u se nisu oglasili povodom ovog prekida pregovora. Ali, na njihovim stranicama je objavljeno kako je Andrej Meljničenko, većinski vlasnik ove grupacije podneo ostavku na mesto neizvršnog direktora Upravnog odbora i povukao se s mesta glavnog korisnika. 

Taj je potez usledio nakon što su ga uključili na spisak sankcija EU-a. Ističu da je takva odluka doneta kako bi se obezbedio da EuroChem nastavi da snabdeva ​​milione ljudi širom sveta hranljivim materijama u poljoprivredi i pomogne u globalnoj prehrambenoj sigurnosti. 

Ostavku je podneo i Vladimir Raševski na mesto predsednika Uprave EuroChem grupe i glavnog izvršnog direktora, budući da je i on na popisu onih kojima su uvedene EU sankcije. 


Tagovi

Borealis EruoChem Đubrivo Azot Andrej Meljničenko Vladimir Raševski Sankcije EU Rat u Ukrajini


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.