Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 19.10.2022. 18:00

Proizvodnja đubriva u Evropi bi mogla da propadne - upozorava Yara

Usled smanjene proizvodnje u Evropi smanjuje se dostupnost đubriva širom sveta, što ima direktne, negativne posledice po globalni sistem ishrane i prehrambenu sigurnost.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 111
  • 36
  • 0

Norveški proizvođač đubriva "Yara" poziva EU i nacionalne vlade da hitno i odlučno deluju kako bi omogućile smanjenje zavisnosti Evrope smanji od Rusije u pogledu hrane i đubriva. Iz kompanije saopštavaju da je snažna evropska industrija đubriva ključna ne samo za osiguranje prehrambene sigurnosti na opštem nivou, već i za osiguranje da naš kontinent može da nastavi da preuzme vođstvo u zelenoj tranziciji.

Ugrožen globalni sistem hrane

Usled smanjene proizvodnje u Evropi smanjuje se dostupnost ovih proizvoda širom sveta, što ima direktne, negativne posledice po globalni sistem ishrane i prehrambenu sigurnost. Iz "Yara"-e poručuju da je upravo domaći sektor ključan za globalnu održivost. Napominju da đubriva proizvedena na našem kontinentu imaju karbonski otisak koji je samo polovina globalnog proseka u poređenju sa ruskim.

"Imperativ je da rat protiv Ukrajine ne uništi put prema smanjenju emisija štetnih gasova na nulu. Nezamislivo je da ćemo postići klimatske ciljeve bez jake, zelene evropske industrije", rekao je predsednik i izvršni direktor ove kompanije Sven Tore Holseter. Dodaje da su nam umesto slabljenja pozicije lidera u dekarbonizaciji, potrebni koordinirani napori da se postigne nulta emisija i istovremeno smanji zavisnost od Rusije.

Pozivaju na strategiju EU za đubriva, jer na mineralnim počiva 50 odsto hrane koja se danas uzgaja, što predstavlja ključni korak ka obezbeđivanju strateške autonomije u hrani i poljoprivredi.

Industriji đubriva i poljoprivrednicima treba više novca - EU će promovisati korišćenje stajnjaka?

Paket rešenja trebalo bi uključivati mere koje će obezbediti kontinuiran pristup prirodnom gasu na kome počiva proizvodnja, ubrzati korišćenje obnovljive energije i ojačati stratešku autonomiju Evrope u ovoj oblasti.


Tagovi

Yara Proizvodnja đubriva Mineralna đubriva Nestašica Prehrambena sigurnost


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.