Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kakao
  • 31.08.2020. 07:30

Proizvodnja kakaa u Nigeriji ove godine manja za 20 odsto

Neki poljoprivrednici započeli su s ranom berbom, dok će ostali još pričekati jer se nadaju kiši koja će doprineti vrhuncu berbe u novembru, rekao je analitičar Robo Adhuse.

Foto: JumpStory
  • 70
  • 2
  • 0

Nigerijska proizvodnja kakaa ove godine bi mogla da padne za 20 odsto, poručio je predsednik udruženja, Mufutau Abolarinva

Kancelarija za statistiku ove afričke zemlje izveštava da bi pandemija mogla da prouzrokuje pad poljoprivrednih prinosa zbog ograničenog pristupa ulaznim proizvodima za proizvodnju useva, ali da i sušno vreme koje vlada već nekoliko nedelja nikako ne ide na ruku uzgajivačima.

Abolarinva je za Reuters rekao kako se proizvodnja smanjila na 250.000 tona, što je manje za 10.000 tona nego što je predvidela Međunarodna organizacija za kakao. 

"Poslednjih sedam nedelja nije bilo značajne kiše u regijama. Očekujemo lošu berbu do novembra“, ističe Mufutau i dodaje kako su količine isporuka takođe pale. 

Dovoljno kiše, ali i sunca

Kako bi imali dobar rod, stabla kakaa trebalo bi da imaju određenu količinu kiše, ali i sunca. U slučaju da dođe do jakih i obilnih padavina, postaju osetljiva na razne štetočine i bolesti. Plod takođe može da postane plesnjiv ako poljoprivrednik ne uspe da ga osuši na vreme.

Manje kafe ove godine? Najveće zemlje proizvođači u velikim problemima

Abolarinva je rekao kako su smanjene količine kiše između aprila i juna pomogle da se masa poveća, ali da to nije bilo dovoljno za jačanje novih formiranja mahuna.

"Neki su poljoprivrednici započeli s ranom berbom, dok će ostali još da pričekaju jer se nadaju kiši koja će poboljšati vrhunac berbe u novembru“, rekao je analitičar Robo Adhuse.


Tagovi

Nigerija Kakao Proizvodnja Prinosi Suša Virus korona


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.