Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kafe
  • 16.05.2020. 07:30

Manje kafe ove godine? Najveće zemlje proizvođači u velikim problemima

Uzgajivači i berači su preplašeni širenjem virusa COVID-19. Odlažu berbu, a smanjili su i broj radnika pa se očekuje pad proizvodnje jedne od namirnica koja se najviše konzumira.

Foto: JumpStory
  • 100
  • 4
  • 0

Berba je najintenzivniji deo posla u proizvodnji kafe, a izgleda da južnoameričkim uzgajivačima ove godine ona neće biti tako dobra. Zbog širenja virusa korona koji se nakon Severne spustio u Južnu Ameriku, vlasti u Kolumbiji, Brazilu, Peruu i Ekvadoru ograničile su broj radnika i time stavili proizvođače u nezavidnu poziciju, piše Reuters

Izvoz kafe u Kolumbiji u aprilu smanjen za 32 odsto

Trgovci, kao i zemlje uvoznice, zabrinuti su i smatraju da donete mere nisu potrebne, a sa njima se složio i brazilski predsednik Žair Bolsonaro koji je oštro iskritikovao odluke. 

"Trebalo bi da svi proizvođači kafe pokrenu svoju proizvodnju i okupe radnike. Brazil zajedno sa Kolumbijom proizvodi 65 odsto arabike na svetu i ako ne bude berbe, taj postotak bi mogao značajno da se smanji", rekao je Bolsonaro i napomenuo kako se radi o jednoj od najviše konzumiranih namirnica.

Kafi preti izumiranje - šta smo pili, pili smo?

Izvoz kafe u Kolumbiji u aprilu smanjen je za 32 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Uzgajivač Džon Espitia, iz Tolime, u Centralnoj Kolumbiji, rekao je kako vladine smernice još uvek nisu jasne i detaljno opisane. "To je vrlo zabrinjavajuća situacija, jer je u nekim područjima berba već započela i za 15, 20, 30 dana biće u punom jeku."

Trgovac specijalnom ponudom, "Caravela Coffee" sproveo je telefonsku anketu među stotinama povezanih uzgajivača u Peruu, Ekvadoru i Kolumbiji krajem aprila. Većina njih mu je priznala da ima velikih poteškoća sa zapošljavanjem jer su vlasti preplašile radnike sa informacijama o zarazi i da ako se nešto ne preduzme, očekuje se pad proizvodnje i to za deset odsto. 

Poljoprivrednici uplašeni i žele manje radnika

Poljoprivrednici su uplašeni i žele manje radnika koji će postepeno da beru ovu kulturu. Nekoliko njih je priznalo kako čak razmatra o odlaganju žetve da ne bi došlo do širenja pandemije SARS-CoV-2.

"Započeću sa manjim brojem ljudi nego što je to uobičajeno. Kasnija berba, kada se zrna osuše, još uvek može dati dobru kafu, ali ne i vrhunsku kakvu naša zemlja proizvodi. Svestan sam toga, ali je moj i život mojih radnika na prvom mestu", rekao je Minas Geraisa Paulo Armelin, redovni dobavljač za italijanski "Illy".

Na plantažama kafe rade osmogodišnjaci? Gvatemalski predsednik najavio istragu

U Kolumbiji, gde su plantaže manje i u planinskim predelima, kafa se bere uglavnom ručno, a njeni uzgajivači su odlučili da ove godine u berbu pozovu isključivo svoju porodicu i komšije. 

Problem postoji i u transportnom sektoru, jer brojni vozači radije ostaju kod kuće kako bi izbegli zarazu. 


Tagovi

Kafa Proizvodnja Berba Virus korona Izvoz Radnici Kolumbija Brazil


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.