Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biopesticidi
  • 11.10.2020. 07:30

Pronašli zamenu za hemijske pesticide - alternativa je RNA biokontrola?

Pomoću RNA se može "utišati" određeni gen u štetočini koji je presudan za njegov rast. Time se usmrćuje, a biljka ostaje zdrava i nema negativnog uticaja na okolinu.

Foto: Wikimedia commons/Tavo Romann
  • 168
  • 8
  • 0

Klimatske promene, izmena sušnog i vremena sa velikim padavinama, uzrokuju sve češće pojave većeg broja raznih štetočina i njihovo širenje. Posledično, u poljoprivredi to dovodi do globalnog gubitka prinosa vrednosti veće od 100 milijardi američkih dolara godišnje. 

Pesticidi na hemijskoj osnovi glavna su pomoć u borbi sa njima, a onda i povećanju prinosa. Ali, zbog svesnosti o njihovom lošem uticaju na okolinu traže se alternative s poboljšanim ekološkim profilom. 

Nova istraživanja u biokontroli zasnivaju se na ribonukleinskoj kiselini (RNK ili RNA) i obećavaju sigurnu i održivu alternativu sintetičkim hemikalijama u industrijskim razmerama, piše agfundernews.

Kako deluje?

Iako su već dostupni proizvodi s interferencijom RNA (RNAi), njihovi novi koncepti mogli bi da se koriste za zaštitu useva. RNAi je biološki ćelijski proces koji prigušuje, odnosno utišava gensku ekspresiju podstičući degradaciju ciljnih molekula. 

Što to znači?

Poljska gorušica je budućnost u proizvodnji biopesticida?

Ovako kreirana biološka sredstva dobijaju se prirodnim postupkom. Pomoću njih se može eliminisati određeni gen u štetočini koji je presudan za njegov rast. Time se usmrćuje, a biljka ostaje zdrava i nema negativnog uticaja na okolinu.

Kada se takvi proizvodi primenjuju folijarno, oni precizno ciljaju određenu štetočinu ili patogen, bez negativnog uticaja na biološku raznovrsnost. Ono što je poljoprivrednicima još važnije, podaci sa terenskih istraživanja pokazuju da su tokom primene jednako efikasni kao hemijski.

Skupa i energetski zahtevna proizvodnja

Budući da se biološka sredstva temelje na RNAi i ugljeniku, ne ostavljaju gotovo nikakve rezidue u zemljištu, vodi ili samim proizvodima niti doprinose globalnom zagrevanju.

Treba napomenuti da kontrola pomoću RNKi za poljoprivredu nije nova ideja, a kompanije i laboratorije s tim eksperimentišu već godinama. Najveći problem je skupa i energetski intenzivna proizvodnja, a može koštati i do 10.000 američkih dolara po gramu.

U Francuskoj do početka iduće godine delimično zabranjeno korišćenje glifosata

Kako tvrde iz GreenLight Biosciences sistema, mogu da proizvedu kvalitetne RNA proizvode uz niže cene i da budu konkurentni onima za hemijska sredstva. Na primer, jedno od prvih korišćenja biopesticida sledeće generacije je primena na krompirovoj zlatici.

Sledeća generacija RNK tehnologija takođe se može koristiti za ubrzavanje otkrića vakcine i terapija antitelima za rešavanje globalnih zdravstvenih problema, što je posebno važno nakon globalne pandemije COVID-19. Zapravo, kompanije poput Moderne i GreenLight Biosciences već rade na razvoju novih kandidata za inekciju.


Tagovi

Ribonukleinska kiselina RNA RNK Biopesticid Alternativa pesticidima Zamena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.