Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 11.08.2018. 09:00

Prostran: Jesenja setva za siguran rod

Intenzivnije vremenske prilike posledica su klimatskih promena, koje se ozbiljno osećaju u sektoru poljoprivrede.

Foto: Pixabay / Alois_Wonaschuetz
  • 228
  • 10
  • 0

Intenzivnije vremenske prilike posledica su klimatskih promena, koje se ozbiljno osećaju u sektoru poljoprivrede, slažu se agroekonomski analitičar Milan Prostran i meteorolog i profesor Goran Mihajlović, koji su gostovali na N1. Prostran je istakao da je prošle godine za oko dve milijarde dolara smanjen rod. Ipak, dodaje da smo ove godine bolje prošli:

"Stradali su više usevi i voćnjaci u zapadnom delu Srbije. Tamo su poljoprivreda i lokalne samouprave pretprele veće štete. Padavine su više uticale na kvalitet pšenice, nego na rod. Najlošije su prošla rana voća i povrća. Nas čeka drugi deo godine, gde su kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa. Poljoprivreda će ove godine imati pozitivan uticaj na BDP zemlje".

Poželjna jesenja setva

Savet Milana Prostrana je da se što više useva, koji mogu, zasejavaju u jesen. Tako se do juna ili početka jula može obezbediti rod koji će doći sigurno. "Moraju se sejati ranostasniji ili srednjestasniji hibridi, da se uhvati što više početnog roda. To je najjeftinije. Ono što je skupo su sistemi za navodnjavanje", dodaje Prostran.

Raspored padavina važan u poljoprivredi

Mihajlović kaže da se uticaj klimatskih promena više oseti na kopnu, nego na vodenim površinama. Dodao je da je projekcija padavina na našem području oko proseka, ali da treba obratiti pažnju na nepovoljan raspored: "Možete imati u jednom danu mesečnu količinu padavina, a onda 29 sušnih dana, i da to u proseku izgleda normalno. Raspored je u poljoprivredi nešto na šta treba obratiti pažnju".

Zemlja će se pretvoriti u - rernu?

Misli globalno, deluj lokalno

Istakao je da je neophodno smanjiti emisiju ugljen-dioksida, koji je osnovni uzročnik globalnog porasta temperature: "To je parola 'Misli globalno, deluj lokalno'. Ne možete da utičete na ceo svet, ali možete da dođete biciklom na posao, a ne automobilom. Prilagođavanje podrazumeva da shvatimo realnost, da je to nešto što je neminovno"


Izvori

N1 Srbija


Tagovi

Milan Prostran Goran Mihajlović Padavine Ugljen dioksid Zaštita životne sredine Ekologija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)