Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 24.05.2023. 15:00

Protest protiv uvoza iz Ukrajine - poljoprivrednici imaju četiri zahteva

Šta muči poljoprivrednike centralne i istočne Evrope? Traže dugoročne mere kako bi njihova proizvodnja bila zaštićena.

Foto: FB/Protest Rolników
  • 127
  • 37
  • 0

"Želimo da pomognemo, ali ne pod svaku cenu", "Isti uslovi za sve poljoprivrednike", "Pomozimo Ukrajini bez bankrota za farmere", samo su neki od transparenata s kojima su poljoprivrednici iz centralne i istočne Evrope, većinom iz Mađarske, Poljske i Rumunije, protestovali u Briselu kako bi predstavili svoje zahteve komesaru za poljoprivredu Janušu Vojčehovskom, a protiv uvoza žitarica iz Ukrajine, izveštava Euronews.

Zategnuti odnosi u regionu

Uvoz sve više zateže odnose u regionu, a poljoprivrednici zahtevaju da Evropska unija preduzme dugoročne mere kako bi njihova proizvodnja bila zaštićena.

Prošle su godine ukinute uvozne carine za ukrajinske poljoprivredne proizvode kako bi podržali za vreme sukoba s Rusijom, ali je jeftino žito preplavilo pogranične zemlje.

Žele da pomognu, ali... (Foto: 

Krajem aprila postignut je dogovor s pet zemalja članica kojim im se omogućava da prestanu da prodaju i skladište ukrajinsko žito na svojim teritorijama. Istovremeno im je odobrena finansijska podrška od 100 miliona evra, ali sporazum ističe 5. juna.

Ne može to tako: 12 zemalja oštro o zabrani uvoza iz Ukrajine

Sada traže dodatna sredstva iz Unije, strože mere, poput pojačane kontrole kvaliteta za uvoz.

Četiri zahteva

Predsednik mađarske Nacionalne poljoprivredne komore (NAK) Džefri Balaš, je na svom Fejsbuk profilu izneo četiri zahteva poljoprivrednika koji traže da se: 

  1. zabrani uvoz proizvoda iz Ukrajine do sredine juna 2024. godine kako bi se obezbedio skladišni prostor za ovogodišnju žetvu i rešavanje tržišnih problema u pogođenim zemljama;
  2. zabrani uvoz i za proizvode kao što su jaja, meso živine, med, ulje, pšenično i kukuruzno brašno, šećer, voće, povrće i prerađena hrana;
  3. oformi fond za podršku poljoprivrednicima u istočnoj i centralnoj Evropi koji su najviše pogođeni posledicama rata;
  4. obavi provera ukrajinskih proizvoda da li su usklađeni sa EU propisima o zaštiti životne sredine i životinja, zdravstvenim propisima biljaka i životinja.

"Potrebne su nam mere da tranzit bude tranzit, a ne kraj transporta. Žitarice treba da stignu u siromašnije zemlje, u Afriku. Imamo dosta svog žita kojeg trebamo prodati", izjavio je rumunski poljoprivrednik Dari Bizu.

Mađari su posebno glasni (Foto: FB/Győrffy Balázs)

Pravila nisu ista za sve

Na protestima se istče da dok evropski poljoprivrednici posluju po strogim pravilima, ta ista pravila ne važe za proizvode iz Ukrajine. Najviše se to odnosi na zelene standarde EU i direktive o pesticidima. To znatno poskupljuje proizvodnju i ne mogu biti konkurencija sa skupljim proizvodima koje niko ne želi da otkupi. Na takvu situaciju je ukazao potpredsjednik NAK Jozef Lusi

Zahtevi su predani Vojčehovskom koji je prisustvovao protestu (na naslovnoj fotografiji, op.a.). On se i kratko oglasio na Tviteru napisavši kako je ovo prilika za razgovor. 

Portparol Komisije je rekao da pre preduzimanja bilo kakvih daljih koraka očekuju od svih država članica da implementiraju prethodne sporazume i povuku jednostrane zabrane uvoza, što Mađarska do sada nije učinila.


Foto prilog


Tagovi

Brisel Protest poljoprivrednika Uvoz žitarica Ukrajinsko žito Tranzit žitarica Uvoz iz Ukrajine Januš Vojčehovski


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u