Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 13.04.2023. 13:30

Protest stočara se odlaže, sastanak sa presednikom Srbije nakon praznika

Naše nezadovoljstvo je dovelo do dogovora da naše probleme i predloge sasluša i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, poručili su iz Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije.

Foto: Momčilo Karan
  • 120
  • 37
  • 0

Nakon blokade magistralnog puta u Ravnom gaju na mestu ukrštanja puteva iz Kragujevca, Čačka i Kraljeva, predstavnici Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije su kontaktirani od strane ministarstva poljoprivrede i danas (13.4.) je održan sastanak sa premijerkom Vlade Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković. Sastanku su prisustvovali ispred Udruženja Milija Palamarević, Goran Vasić i Miloš Trajković, ističe se u saopštenju dostavljeno redakciji.

Pored brojnih tema o kojima se razgovaralo, poseban akcenat je stavljen na trenutnu situaciju sa viškovima mleka, najavama otkazivanja otkupa, tržištu sira, eAgraru.

"Razgovor je protekao u atmosferi nezadovoljstva proizvođača, žučne rasprave oko rešenja niskih prelevmana na tvrde sireve i kondenzovano mleko, gde smo tražili da se uvede zaštita od 270 dinara, oko rešenja za ostavljeno žensko tele, jer je prvobitan predlog bio da se isplata vrši četiri puta na šest meseci za svako ostavljeno žensko tele u iznosu od 4x20.000 dinara, a trenutan predlog ministarstva je loše postavljen sa stručne strane", istakli su.

Šta će biti sa domaćim mlekom?

Razgovaralo se i o zabrani da se proizvodi koji sadrže masti biljnog porekla deklarišu kao sir i prvi put su, kako je navedeno, videli ozbiljno interesovanje za taj problem.

"Takođe poznat je podatak da je pad od 15-20 odsto u potrošnji mlečnih proizvoda u Republici Srbiji posledica visokih cena, i pada kupovne moći građana. U cilju smanjenja cena predsednica Vlade je obećala da će se u najskorije vreme uzeti u najozbiljnije razmatranje ograničenje marži u trgovinama."

Imlek će isplatiti za mart više od 70 dinara po litri mleka

Predstavnici udruženja su izrazili sumnju u mogućnost kontrole sušenja isključivo domaćeg mleka, kako je to predviđeno uredbom Vlade.

"Naše nezadovoljstvo je dovelo do dogovora da naše probleme i predloge sasluša i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, i taj sastanak sa predstavnicima udruženja će se održati neposredno nakon Vaskršnjih praznika. Zbog želje da Vaskršnji praznici proteknu u duhu razumevanja, zakazani protest prosipanja mleka ispred Predsedništva se odlaže do daljnjeg", zaključili su iz Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije.


Tagovi

Protest Cena mleka Zahtevi Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Ana Brnabić Jelena Tanasković Aleksandar Vučić Sir Prelevmani


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...