Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini hidroelektrane
  • 03.09.2018. 08:00

Protest u Pirotu: Stara Planina je mrtva bez svojih reka

Prema prostornom planu Srbije, predviđeno je da na ovoj planini bude izgrađeno više od 60 mini-hidrocentrala. Okupljeni u Piroti rekli su: "Ne za MHE!".

Foto: FB Odbranimo reke Stare Planine / Miljan Andonov
  • 1.612
  • 79
  • 0

Protivnici mini-hidrocentrala na Staroj planini održali su protest u Pirotu, odnosno narodni zbor. Jedini cilj im je da se ne dozvoli uzimanje nijedne kapi ovih voda..

"Svaka derivaciona mini-hidroelektrana koja je izgrađena do sada, a ima ih oko 50, proizvela je kompletno uništenje biodiverziteta", naglašava za RTS Aleksandar Panić iz Pirota. Kako dodaje prof. dr Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, ukoliko bude pregrađeno 58 reka, Stara planina je mrtva planina i stanovništvo koje je preostalo na njoj više neće imati osnov za egzistenciju.

Pirot
Okupljeni u Pirotu

Prema prostornom planu Srbije, predviđeno je da na ovoj planini bude izgrađeno više od 60 mini-hidrocentrala. U lokalnoj samoupravi Pirota kažu da su i oni za zaštitu reka, ali da moraju da brinu i o razvoju ovog kraja.

Složni (smo) u očuvanju reka Stare planine

"Stara planina je zaštićeno područje i o njemu brinu Zavod za zaštitu prirode, Vodoprivreda Srbije i Ministarstvo ekologije. Mislim da su to kompetentne institucije da kažu da li je moguće i pod kojim uslovima da se grade elektrane ili nije moguće", kaže gradonačelnik Pirot Vladan Vasić.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je novinarima RTS u telefonskom razgovoru rekao da on ostaje pri svom stavu koji je izrekao još pre nekoliko meseci - da je protiv izgradnje mini-hidrocenrala u zaštićenim područjima.


Izvori

RTS


Tagovi

Stara Planina Pirot Protest Mini hidroelektrane Vladan Vasić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić