Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest
  • 24.02.2022. 13:15

Protesti: Bez dogovora sa ministrom - uskoro se oglašava Vlada

O prva dva zahteva poljoprivrednika, ukidanju akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, danas i sutra odlučivaće Vlada.

Foto: Depositphotos/vverve
  • 2.212
  • 1.281
  • 0

Sastanak ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i delegacije poljoprivrednika u Šapcu, zavšen je bez konkretnih dogovora. Ministar je garantovao da će uvoz smrznutog mesa i mleka u prahu biti stopiran i da će deo subvencija koje država duguje poljoprivrednicima biti isplaćene do 10. marta, prenosi Danas.

"To su ministrove reči, mi nemamo ništa napismeno", rekao je Dušan Tufegdžić, predstavnik delegacije poljoprivrednika.

"Vezano za subvencije koje su većim delom predate početkom ove godine, one neće biti isplaćene do 10. marta, nego tek posle aprila, što znači posle izbora, ako mogu da budem nepristojan, znači 'na dođem ti'", kazao je Tufegdžić.

Uskoro se oglašava Vlada

O prva dva zahteva poljoprivrednika, ukidanju akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva i isplatu subvencija od 200 evra po hektaru, danas i sutra odlučivaće Vlada.

"Juče smo imali sastanak, premijerka, ministar finansija i ja sa predstavnicima poljoprivrednika iz Banata i najverovatnije tokom sutrašnjeg dana izaći ćemo sa konkretnim informacijama, ja sam obavestio ove ljude i spreman sam da dođem u Šabac, čim oni to kažu“, kazao je Nedimović.

Protest: Ministar danas sa Šapčanima, Banaćani razgovarali sa premijerkom

Danas su i poljoprivrednici Zrenjanina izrazili nezadovoljstvo protestnom vožnjom, a nakon jučerašnjih razgovora sa predsednicom Vlade Anom Brnabić.

"Nismo dobili nikakvu konkretnu ponudu, ostaje da sutra čujemo koliko je Vlada spremna da u tom pravcu izadje u susret, a mi ćemo proceniti da li je to nešto što ima smisla", kazao je Slavo Vukov iz Zrenjanina za Betu.

Dalibor Paskulov poljoprivrednik iz Botoša, sela kraj Zrenjanina, kazao je da sistemsko rešenje za probleme poljoprivrednika ne postoji.

"Pokušali smo unazad pet-šest godina s resornim ministrom da se dogovorimo da se umanje akcize na dizel gorivo i da se povećaju subvencije po hektaru, ali sve se završavalo samo na obećanjima. Vreme je prolazilo i sad smo svi u problemu", rekao je on.

Protesti širom Srbije

Nezadovoljni rezultatima današnjeg sastanka, poljoprivrednici su šabačkim ulicama održali protestnu vožnju. Nisu bili jedini, i proizvođači Kraljeva su isto učinili.

"Nismo dobili nikakav odgovor. Omasovili smo protest. Morali smo da konkretizujemo mere. Zato smo krenuli u protestnu vožnju", kaže Aleksandar Urošević, poljoprivrednik iz sela Roćevići za TV Novu.

Kako saznaje Agroklub, danas protestuju i proizvođači iz Srbobrana, o čemu će kasnije biti više reči.

Podsećamo da poljoprivrednici zahtevaju, regulisanje cene mineralnog đubriva, ukidanje akciza na evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije od 200 evra po hektaru, redovna i brza isplata subvencija, kako budućih, tako i zaostalih, regulisanje uvoza smrznutog mesa iz inostranstva i regulisanje nekontrolisanog uvoza mleka u prahu.


Tagovi

Protesti Zrenjanin Šabac Srbobran Kraljevo Branislav Nedimović Vlada Srbije Akcize za gorivo Subvencije Dogovori


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...