Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti poljoprivrednika
  • 13.07.2022. 07:30

Protestvuju i nemački poljoprivrednici - moraju uvesti mere koje traži EK

Nemačka je pristala na strožija pravila kada su u pitanju stajnjak i nitrat. Razlog je strah od milionske kazne zbog nesprovođenja mera.

Foto: YouTube/screenshot
  • 317
  • 72
  • 0

Širom Nemačke tokom vikenda održani su protesti poljoprivrednika. Oni su vozili traktore na autoputevima, preko nadvožnjaka i mostova kako bi skrenuli pažnju na situaciju u kojoj se nalaze.

Već ranije su u pograničnom području dali svoju podršku holandskim kolegama u njihovoj borbi i neslaganju s merama smanjivanja emisija azotnih materija i amonijaka. Udruženim snagama održavaju mirne proteste, a uključena je i nekadašnja organizacija za sigurnost snabdevanja zemlje, danas udruženje Land šaft Verbindung (Zemlja stvara vezu).

Poljoprivrednici na nogama - protesti se šire Evropom

Posle vikenda su najavljeni oštriji protesti.

Moraju uvesti mere koje traži EK

Nemačka je pristala na strožija pravila kada su u pitanju stajnjak i nitrat. Razlog je strah od milionske kazne zbog nesprovođenja mera. Dužni su da u roku od godinu dana počnu koristiti detaljnu mrežu mernih alata, a sve kako bi zaštićene površine povećali za skoro polovinu, na 2,9 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta. To znači da bi se oko 30 odsto stočarskih farmi moralo zatvoriti.

Nemački ministar poljoprivrede Džem Uzdemir i ministarka životne sredine Štefi Lemke, postigli su dogovor s Evropskom komisijom koja je u postupku protiv Berlina dobila proces zbog nepoduzimanja aktivnosti protiv prekomerne koncentracije zagađenja nitratima u nemačkim podzemnim vodama. Jasno im je stavljeno do znanja da ignorisanje i izbegavanje pravila EU više neće biti prihvaćeno.

Brisel planira nastaviti sa naplatom višemilionskih kazni ako se nemačke savezne države budu protivile novim pravilima.

Teška situacija

Poljoprivrednici ne vide sebe kao isključivo odgovorne, a trenutno sve ide u pravcu zabrane bavljenja stočarstvom koje je već pogođeno i korona krizom, afričkom svinjskom kugom, a sada i situacijom u Ukrajini. 

Zbog toga je veliki broj poljoprivrednika iz pograničnih područja dao svoju podršku holandskim kolegama. Zauzeli su mostove i kružne tokove ukazujući na problem koji preti, ali se već i događa budući da se stroža pravila o đubrenju već uvode. Savezno veće usvojilo je administrativnu regulativu za označavanje područja zagađenih nitratima kojim su predviđene i izmene pravilnika o đubrivu.

Poljoprivrednike očekuje dug period pravne nesigurnosti. 

Kako je protest izgledao u subotu uveče, pogledajte u videu: 


Tagovi

Protesti poljoprivrednika Poljoprivrednici Nitrati Emisije Stočarstvo Nemačka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.