Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 24.04.2023. 15:00

Protive se zabrani uvoza žitarica iz Ukrajine - Mađarima je potreban njihov kukuruz

Rumunija i Poljska markiraju vozila koja prevoze ukrajinske poljoprivredne proizvode, a Češka je protiv zabrane uvoza. Za to je vreme crnomorski sporazum o žitaricama pod velikim upitnikom.

Foto: Depositphotos/limco72
  • 166
  • 8
  • 0

Mađarsko udruženje proizvođača žitarica protivi se zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koju je nametnula vlada zemlje. Tvrde da će to dovesti do nestašice hrane u Mađarskoj i ugroziti napore da se obuzda najveća stopa inflacije u Evropskoj uniji, izjavila je generalna sekretarka udruženja Zofia Potsa za Bloomberg.

Loša prošlogodišnja žetva

"Zemlja treba da uveze oko 700.000 tona stočnog kukuruza nakon loše žetve prošle godine, a istočni komšija Ukrajina bila bi najjeftiniji dobavljač. Članovi udruženja su očajni i ne podržavaju nikakve zabrane uvoza, jer uvoz nam zapravo treba", rekao je čelnik udruženja koje okuplja većinu mađarskih prerađivača i trgovaca žitom.

Komentarišući zabranu koju je njihova vlada uvela na uvoz ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda do kraja juna, Potsa je naglasila da će se na taj način vršiti pritisak na cene hrane u Mađarskoj, gde stopa inflacije već prelazi 25 odsto.

EU: Još 100 miliona evra za poljoprivrednike pogođene uvozom iz Ukrajine

"Imali smo samo kontrolu izvoza, a sada imamo zabranu uvoza. Teško je to nazvati drugačije nego diletantizmom", zaključila je.

Rumunija markira vozila, Češka protiv zabrana

Rumunija je od danas, 24. aprila počela da markira vozila koja prevoze ukrajinske poljoprivredne proizvode, objavila je Ukrajinska državna služba za bezbednost prometa, prenosi APK-Inform.

Od 21. aprila Poljska je takođe uvela postupak markiranja tranzitnih tereta ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Češka ne planira da uvede zabranu uvoza žitarica i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, izjavio je češki ministar poljoprivrede Zdenek Nekula. Kaže kako su analize ukrajinskih žitarica, mesa i jaja koji ulaze u republiku potvrdile njihovu usklađenost s trenutnim kriterijima kvaliteta.

Idioti iz G-7 i crnomorski sporazum 

Istovremeno, crnomorski sporazum o žitaricama je pod velikim upitnikom. Članice grupe sedam najvažnijih industrijskih zemalja sveta (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvestila je prošle nedelje japanska novinska agencija "Kyodo" pozivajući se na izvore japanske vlade, piše Reuters

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će Moskva, ako grupa G7 zabrani izvoz u Rusiju, odgovoriti raskidom ugovora o izvozu žitarica preko Crnog mora, koji ističe 18. maja. 

"Ideja idiota iz G-7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju po defoltu je lepa jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosetljivije za G-7", napisao je Medvedev u objavi na svom Telegram kanalu.

"U tom slučaju će za njih prestati posao sa žitom - i mnoge druge stvari koje im trebaju", zapretio je.

G-7 navodno raspravlja o promeni svog pristupa sankcijama tako da se izvoz u Rusiju automatski zabrani osim ako nije na spisku proizvoda koji smeju da se šalju u zemlju. Prema sadašnjem okviru, roba se sme prodavati Rusiji, osim ako nije posebno na crnoj listi.


Tagovi

Izvoz iz Ukrajine Ukrajinske žitarice Mađarska Crnomorski sporazum Zabrana Inflacija G-7 Rumunija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.