Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protivgradna odbrana
  • 08.05.2020. 18:30
  • Jugozapadna Srbija

Protivgradne stanice u planinskim selima nemaju strelce?

U sedam opština čijom se protivgradnom odbranom komanduje iz Radarskog centra u Sjenici, ovog leta neće raditi čak 16 lansirnih stanica, jer u opustelim selima nema mladih koji bi mogli da rade kao strelci, i to za mesečnu naknadu u iznosu od 4.000 dinara koja se nije menjala godinama.

Foto: Željko Dulanović
  • 210
  • 5
  • 0

U novovaroškom kraju ni ovog leta neće biti dejstava sa tri protivgradne stanice od 14 koliko ih inače ima. Protivgradne stanice u Radonji i Rutošima poslednjih nekoliko godina nemaju strelce, dok stanica u Draglici ne radi već duže vreme zbog nerešenih imovinskih odnosa.

Puno rupa biće nebo iznad svih sedam opština jugozapadne Srbije čijom se 'nebeskom artiljerijom' komanduje iz Radarskog centra na Radišića brdu kod Sjenice, jer od ukupno 83 protivgradne stanice u ovom delu letos neće raditi njih 27. Od tog broja čak 17, jer u opustelim selima nije moguće naći strelce - u opštini Sjenica to su Gonje i Bioc, u Raški Biniće, Končuliće i Lučno, u Novom Pazaru Rajetići, kod Prijepolja, Mrčkovina, Džurovo, Sedobro i Drenova, u Ivanjici Opaljenik i Kušići, a u Tutinu Rudnica i Baćica.

Protivgradne stanice vape za strelcima

"Problem koji imamo na pojedinim lansirnim stanicama biće rešen samo kroz automatizaciju rada, jer je u takvim savremenim sistemima strelac nepotreban. Prema definisanom planu, automatizacija bi ove godine trebalo da se završi u radarskim centrima Užice, Bukulja i Fruška gora, a nakon njih i u radarskom centru Sjenica. Da li će biti izmena plana, znaće se ovih dana", kaže za Agroklub Aleksandar Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Bez najave da će neka od opština kupiti rakete za svoje strelce

Sezona protivgradne odbrane startovala je 15. aprila i traje šest meseci. Protivgradne stanice u ovom delu u proseku imaju po osam raketa, a optimalan broj je 12 projektila. Iz Radarskog centra u Sjenici brane se usevi na preko 310.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Protivgradna odbrana lane je u ovom delu Srbije dejstvovala u 23 dana, i utrošila 399 raketa.

"Nakon dejstva obaviše se popuna raketa iz centralnog magacina Rekovac. Za sam start sezone država je obezbedila 17.400 raketa ili oko 12,5 raketa po lansirnom mestu u Srbiji, ali se u raspodeli raketa vodilo računa o čestinama dejstava po radarskim centrima i po teritoriji lokalnih samouprava, kao i o obezbeđenju magacinskih rezervi", kaže Babić o dodake da nema najava da će ove godine neka od sedam opština koje pokriva Radarski centar Sjenica kupiti rakete za svoje strelce, dok je prošle godine to uradila jedino Ivanjica.

Malo novca za danonoćnu pripravnost?

Protivgradni strelci će od države dobijati 4.000 dinara mesečno tokom sezone, a iznos naknade nije se menjao zadnjih desetak godina. Strelci kažu da je to malo za danonćnu pripravnost, pa se uzdaju u pomoć opština. U Novoj Varoši uveravaju da ona neće izostati ni ove godine, kao ni predhodne tri. Udruženje koje okuplja strelce ovde godišnje dobija 600.000 dinara pomoći iz lokalnog budžeta.

"Nebeskoj artiljeriji" nedostaje raketa

"Strelci su i lane na ime pomoći jednokratno dobili po 15.000 dinara, a pomogli smo i oko sređivanja objekata na protivgradnim stanicama. Slično će biti i ove godine, jer investiranje u ovu oblast mnogo manje košta od štete koju za samo nekoliko minuta može da napravi jedan gradonosni oblak", kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.  


Tagovi

Protivgradna odbrana Strelci Gradonosni oblak Štete od grada Nedostatak strelaca Protivgradne rakete Aleksandar Babić Radosav Vasiljević


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu