Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koridor za žitarice
  • 29.08.2022. 15:00

Prvi milion tona hrane izvezen iz Ukrajine - hitan je i izvoz đubriva

U Ukrajini su spremni da povećaju količinu na tri miliona tona, kako bi sprečili globalnu nestašicu hrane. UN upozorava da je podjednako važan i izvoz đubriva, uključujući amonijak.

Foto: Depositphotos/sandsun
  • 79
  • 20
  • 0

Koridorom za izvoz ukrajinskih žitarica od 1. avgusta, kada je pušten u promet, izvezeno je milion tona poljoprivrednih proizvoda. U te se svrhe koriste tri luke na Crnom moru - Odesa, Čornomorsk i Pivdenji. 

Ukupno su 44 broda napustila tri ukrajinske luke, a odredišta su im bila 15 zemalja, izvestilo je Ministarstvo infrastrukture Ukrajine. 

Poređenja radi, navode, gotovo ista količina ove vrste proizvoda izvezena je drumskim saobraćajem od marta 2022. 

Cilj tri miliona tona mesečno

Spremni smo povećati količine na tri miliona tona mesečno kako bismo sprečili globalnu nestašicu hrane, napisao je na svom Tviteru ministar infrastrukture Ukrajine Oleksandr Kubrakov.

A da će zaista biti potrebno povećati kapacitet izvoza, dokaz je i izjava koju je dao UN-ov koordinator Inicijative za crnomorske žitarice, Amir Abdula koji je komentarisao da u ukrajinskim silosima i skladištima čekaju još milioni tona hrane i žitarica. 

"Treba ih osloboditi da bi na njihovo mesto došle one iz ovogodišnje žetve", naglasio je dodajući da je potrebno izvoziti puno više poljoprivrednih proizvoda. 

Prvi isporučeni milion tona nazvao je tek početkom. 

Hitan izvoz đubriva 

"U okviru ove inicijative je jednako važan i hitan izvoz đubriva, uključujući amonijak, tako da poljoprivrednici širom sveta mogu nastaviti s proizvodnjom hrane za sledeću godinu po pristupačnoj ceni", dodao je Abdula.

Proizvodnja đubriva: Evropa je zavisila od Rusije - kome se sada okrenuti?

"Svet ne može priuštiti da hranu i đubrivo bilo šta zadržava. Svaka pošiljka koja prođe ovom rutom pomaže smirivanju tržišta, povećanju zaliha hrane i održivosti poljoprivredne proizvodnje", zaključio je. 


Tagovi

Koridor za žitarice Crnomorske luke Ukrajinske žitarice Izvoz Amonijak Izvoz đubriva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.