Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni traktor
  • 19.12.2022. 18:00

Prvi na svetu: "New Holland" ima traktor na električni pogon koji može autonomno da vozi

Pripada grupi lakih mašina i idealan je za operacije gde je potrebno manje snage, ali i buke. Koje su mu performanse i kada će u serijsku proizvodnju?

Foto: Facebook/Profi International
  • 487
  • 23
  • 0

"New Holland" je predstavio prototip traktora na električni pogon "T4 Eletric Power" na nedavno održanom događaju, "Tech Day" u američkom gradu Feniks. Reč je o prvom takvom traktoru na svetu koji ima mogućnost autonomne, tvrde u ovoj kompaniji. 

Potpuno električni stroj

Ovo smatraju velikim napretkom posle dugogodišnje posvećenosti razvoju mehanizacije u održivoj poljoprivredi, što se, ističu na svojim stranicama, posebno odnosi na alternativna goriva i tehnologiju elektrifikacije. Serijska proizvodnja se planira od kraja 2023. godine, najavljuju proširenu ponudu, ali i to da će biti dostupan pod sestrinskim brendom "Case IH".

On pripada grupi lakih mašina i idealan je za operacije gde je potrebno manje snage. Ne stvara izduvne gasove što ga čini savršenim za mešovita gazdinstva, stočarske farme, radove u voćnjacima, specijalizovane namene i radove na održavanju parkova i gradskih površina. Pokreće ga motor od 120 KS s maksimalnim obrtnim momentom 440 Nm koji se prenosi na sva četiri točka. Dostiže maksimalnu brzinu od 40 km/h.

Baterije su dovoljne za celodnevni rad, a mogu da se napune za osam sati sistemom za brzo punjenje. Postoje i četiri utičnice koje mogu da se koriste kao rezervno napajanje za druge uređaje, mašine ili alate poput bušilice, aparata za zavarivanje i slično.

Ističu i da su vibracije koje proizvodi prigušene, a 90 odsto je tiši zbog čega može da se koristi za noćni rad u štalama.

Automatsko upravljanje

Naglašavaju da "T4 Electric Power" ima izvanredne performanse i da se odlikuje odličnom kontrolom u poređenju s dizel mašinom. Takođe i da ima niže troškove rada i održavanja jer su eliminisani troškovi vezani za dizel.

Opisuju kako udobnu vožnju omogućava efikasna kontrola vuče, kao i lako menjanje brzina. Na krovu se nalaze senzori i kamere, a poljoprivrednici mogu aktivirati traktor putem aplikacije za pametne telefone. Režim "Shadow Follow Me" omogućava operaterima da sinhronizuju mašine da rade zajedno. Sistem koji prati sve u krugu od 360 stepeni otkriva i izbegava prepreke. Menadžer operacija može dodeliti zadatke pojedinačnim uređajima. Omogućeno je prepoznavanje priključaka, kao i praćenje traktorskih performansi i nivoa napunjenosti baterije.

CNH industrijal pod ovim brendom nudi nekoliko alternativnih traktora s električnim pogonom: "New Holland T4", nedavno predstavljenim LNG biogas i postojeći "New Holland T6 Methan Power".


Tagovi

New Holland T4 Eletric Power Traktor Shadov Follow Me Električni traktor


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.