Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 12.11.2020. 18:00

Ptičji grip hara u 15 država, a najviše pogođena Mađarska

Najnovije izbijanje virusa ptičjeg gripa soja H5N8 zabeleženo je u Nemačkoj. U susednoj Mađarskoj zarazom je zahvaćeno preko 270 gazdinstava.

Foto: Depositphotos/format35
  • 256
  • 11
  • 0

Ptičji grip se širi na sve više zemalja celog sveta. Prema najnovijim podacima, izbila je u Nemačkoj. Vlasti pokrajine Šlesvig-Holštajn naredile su da se sva živina drži u zatvorenim prostorima nakon otkrića virusa tipa H5N8 na dve farme u tim regijama.

Iako je naredba izazvala negodovanje uzgajivača, potrebna je kako bi se sprečila zaraza još više životinja, navodi se u saopštenju državnog ministarstva poljoprivrede te pokrajine.

Upozoreno je da se bolest vrlo brzo širi među divljim pticama, a vlasti trenutno istražuju razloge smrti više od njih 3.000 na tamošnjem području.

Holandija će eutanazirati 48.000 pilića

Niz slučajeva zaraze visoko patogene ptičjeg gripa zabeležen je u Evropi poslednjih nedelja, a holandski zdravstveni službenici naredili su eutanaziju 48.000 pilića nakon izbijanja na farmi u severnoj pokrajini Groningen.

Ptičji grip seli se na zapad, a afrička svinjska kuga na istok

Inače, ova zemlja je vodeći izvoznik mesa živine i jaja, a bolest zabrinjava sve tamošnje uzgajivače. Podsetimo da je u toj državi nedavno eutanazirano i 35.700 brojlera nakon što je zaraza potvrđena kod divljih labudova u provinciji Utreht.

Od Britanije do Južne Koreje 

I Velika Britanija je naredila eutanaziju 13.000 kokoši na farmi u Češiru, a južnokorejsko Ministarstvo poljoprivrede je takođe potvrdilo da je visoko virulentna vrsta ptičjeg gripa, H5N8 ustanovljena na uzorcima divljih ptica na zapadu te zemlje, oko 85 kilometara zapadno od glavnog grada Seula.

Stanje sa ptičjim gripom se pogoršava - pratite na interaktivnoj karti

Ovo je ozbiljna situacija u kojoj virus može da dođe od ptica selica na farmi raznim putevima”, navodi se u saopštenju njihovog Ministarstva poljoprivrede, a pozivaju stočare na temeljno sprovođenj karantenskih mera na farmi, poput svakodnevne dezinfekcije dvorišta.

Najviše pogođene mađarske farme

Osim ovih zemalja, virus je u razdoblju od 1. januara do 10. novembra ove godine potvrđen i na farmama u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Ukrajini te Mađarskoj gde je zahvatio najveći broj gazdinstava, tačnije njih 273. Kod divljih ptica je pronađen još u Irskoj i Danskoj. 

Rizik za prenos na ljude se za sada smatra malim, ali zbog pređašnjih epidemija potrebno je izvore zaraze suzbiti što pre. Shodno tome, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) pozvala je na pojačavanje mera nadzora i biološke bezbednosti kako bi se države zaštitile od mogućih novih izbijanja bolesti. Ona može uveliko da naškodi profitabilnosti živinarstva i onemogućiti trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje. 


Tagovi

H5N8 Ptičji grip Virus Zaraza Živina Prenos


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.