• Ptičji grip
  • 06.03.2021. 10:00

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj

Nakon farme ćuraka u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle godine, sada je potvrđena na uginulom labudu na samom istoku susedne Hrvatske.

Foto: Depositphotos/nature78 (ilustracija)
  • 48
  • 9
  • 0

Potvrđena je influenca ptica tipa A podtipa H5N8 kod uginulog labuda pronađenog na području Vukovarsko-srijemskoj županije, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. 

U toku je, pak, utvrđivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

Kako podsećaju, influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i živinu. Zaraza domaće živine ovim virusom uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta uzrokuje visoku stopu uginuća.

Ova bolest pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

Simptomi zaraze

Kod obolele živine javljaju se sledeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostrešenost perja, kašalj, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbratka, sitna tačkasta krvarenja po sluznicama i potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nosivosti kao i loš kvalitet ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja kreste i podbratka.

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma ćuraka

U Hrvatskoj su trenutno na snazi preventivne mere za sprečavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o merama za sprečavanje njene pojave i širenja, naveli su iz Ministarstva.

Odnose se na obavezno sprovođenje biosigurnosnih mera na živinarskim farmama i na obaveznu prijavu svake promene zdravstvenog stanja kao i uginuća živine i ptica. Cilj primene je onemogućiti kontakt domaće živine i ptica u zatočeništvu sa divljim, posebno pticama vodaricama koje su najčešće "rezervoari" virusa.


Tagovi

Influenca ptica Zaraza Virus H5N8 Labud


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kikinda, grad na severu Banata je najveće urbano zimovalište sova na svetu. Svake godine nekoliko stotina sova ovde provede zimu, a njihov najveći broj zabeležen je u decembru 2009, kada ih je prema podacima bilo 743. Utine obično dolaze kr... Više [+]