Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 06.03.2021. 10:00

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj

Nakon farme ćuraka u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle godine, sada je potvrđena na uginulom labudu na samom istoku susedne Hrvatske.

Foto: Depositphotos/nature78 (ilustracija)
  • 77
  • 9
  • 0

Potvrđena je influenca ptica tipa A podtipa H5N8 kod uginulog labuda pronađenog na području Vukovarsko-srijemskoj županije, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. 

U toku je, pak, utvrđivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica).

Kako podsećaju, influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i živinu. Zaraza domaće živine ovim virusom uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta uzrokuje visoku stopu uginuća.

Ova bolest pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovek, iako je rizik uglavnom vrlo malen.

Simptomi zaraze

Kod obolele živine javljaju se sledeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostrešenost perja, kašalj, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbratka, sitna tačkasta krvarenja po sluznicama i potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nosivosti kao i loš kvalitet ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja kreste i podbratka.

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma ćuraka

U Hrvatskoj su trenutno na snazi preventivne mere za sprečavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o merama za sprečavanje njene pojave i širenja, naveli su iz Ministarstva.

Odnose se na obavezno sprovođenje biosigurnosnih mera na živinarskim farmama i na obaveznu prijavu svake promene zdravstvenog stanja kao i uginuća živine i ptica. Cilj primene je onemogućiti kontakt domaće živine i ptica u zatočeništvu sa divljim, posebno pticama vodaricama koje su najčešće "rezervoari" virusa.


Tagovi

Influenca ptica Zaraza Virus H5N8 Labud


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!