Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičji grip
  • 19.11.2020. 14:00

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma ćuraka

Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa i sprečili kontakti. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, poručuju iz hrvatskog Ministarstva.

Foto: Depositphotos/gsermek (ilustracija)
  • 94
  • 149
  • 0

Na farmi tovnih ćuraka na području Koprivničko - križevačke županije u Hrvatskoj 18. novembra utvrđena je influenca ptica, saopštili su iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju, nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal. 

"Odmah po postavljanju sumnje preduzete su sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa i sprečili kontakti. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se sprovode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljih mera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske", poručuju iz Ministarstva.

U toku su, dodaju, dalje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju grupu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni). 

Objavljene preporuke uzgajivačima

Podsetimo, zbog sve većih slučajeva širom Evrope, nedavno su objavili preporuke uzgajivačima živine.

Tako se pojednicima preporučuje da onemoguće kontakt živine sa divljim pticama, što je više moguće. S obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, sprovođenje biosigurnosnih mera u svim uzgojima i bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće živine i ptica u zatočeništvu sa divljim, posebno vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa) pa ih držati u zatvorenim ili ograđenim prostorima. 

Stanje sa ptičjim gripom se pogoršava - pratite na interaktivnoj karti

Takođe, podsećaju na obavezu prijave svake promene zdravstvenog stanja kao i uginuća živine i ptica nadležnoj ovlašćenoj veterinarskoj organizaciji.

Širi se po celoj Evropi 

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u evropskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica. Od 1. januara do 18. novembra 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima živine pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj, Rumuniji, Mađarskoj, Ukrajini, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj i Francuskoj. 

Ptičji grip hara u 15 država, a najviše pogođena Mađarska

Tokom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u sedam država članica: Poljskoj, Nemačkoj, Holandiji, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Nemačkoj je u divljih ptica identifikovan je podtip H5N5, a u Holandiji podtip H5N1.


Tagovi

Ptičji grip H5N8 Farma ćuraka Preporuke


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.