Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N8
  • 08.12.2020. 18:00
  • Slovenija

Ptičji grip: Slovenija proglašena rizičnim područjem

U Sloveniji potvrđen je treći slučaj ptičjeg gripa, a posebna pažnja usmerena je na manja poljoprivredna gazdinstva. U Francuskoj je virus nađen na farmi pataka.

Foto: Depositphotos/Yuliia1991
  • 80
  • 10
  • 0

Slovenska uprava za bezbednost hrane, veterinarski nadzor i zaštitu bilja (UVHVVR) proglasila je celu zemlju rizičnim područjem zbog pojave ptičjeg gripa i to nakon trećeg potvrđenog slučaja u toj zemlji.

Virus nađen kod crvenokljunog labuda

Prva dva su otkrivena u obalnom gradu Piranu, a poslednji na području Ljubljane i to kod crvenokljunog labuda. Virus je podtipa H5N8 kojim se mogu zaraziti sve vrste ptica, stoji u saopštenju državne uprave.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane takođe je izdalo nalog uzgajivačima da dosledno sprovode sve preventivne mere i pojačaju nadzor nad životinjama.

Stanje sa ptičjim gripom se pogoršava - pratite na interaktivnoj karti

Navode da se mere biološke bezbednosti poštuju na većim farmama, a veću pažnju treba usmeriti na manja poljoprivredna gazdinstva, koja mogu biti izvor prenošenja zaraze na veća uzgajališta i tako uzrokovati veliku ekonomsku štetu.

Ova bolest prenosi se kontaktom sa bolesnim pticama, njihovim izlučevinama (iscedak iz nosa i oka, slina, izmet) te zaraženim termički neobrađenim proizvodima (jaja, meso). Uz to, bolest se širi i kontaminiranom hranom, vodom i steljom. Važan vektor u širenju zaraze su i ljudi koji virus mogu širiti zagađenom obućom, opremom i vozilima, upozorava njihovo ministarstvo.

Influenca ptica brzo se širi Evropom

Prema informacijama Francuskog ministarstva poljoprivrede na jugozapadu te države podtip H5N8 prvi je put pronađen na farmi, i to pataka.

Podsetimo, pre par nedelja je objavljeno da je ptičji grip pronađen u 15 zemalja: u Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Holandiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumuniji, Ukrajini, Mađarskoj, Irskoj, Danskoj kao i Švedskoj.

Ptičji grip potvrđen u Hrvatskoj, pod nadzor stavljena farma ćuraka

U Hrvatskoj je virus potvrđen na farmi tovnih ćuraka na području Koprivničko - križevačke županije sredinom novembra, a tada je na snagu stupila Naredba o merama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Preporuke uzgajivačima možete pronaći ovde.

Ptičji grip se brzo širi Evropom držeći živinarsku industriju u pripravnosti, a nakon što su prethodne zaraze dovele do odstrela desetak miliona ptica.


Tagovi

Ptičji grip Influenca ptica H5N8 Slovenija Virus Francuska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta