Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Migranti na plantažama
  • 15.10.2019. 15:00
  • Grčka

Radnici migranti rade za minimalac i žive u nehumanim uslovima

Na grčkim plantažama jagoda, uglavnom rade migranti iz Bangladeša kojima je Grčka tek usputna stanica do zemalja Evropske unije. Ipak, tamo ostaju godinama, zarađujući minimalac i živeći u groznim, nehumanim uslovima.

Foto: Depositphotos/deerphoto
  • 122
  • 4
  • 0

Svake godine, od oktobra do maja, čak 12.000 neprijavljenih muškaraca, migranata iz Bangladeša radi na grčkom agrarnom tržištu rada. Većinom rade na plantažama jagoda

Iako ta zemlja, koja im predstavlja prag Evrope i Evropske unije, kao i usputnu stanicu na putu prema zapadu i boljem životu, većina ih tamo ostaje godinama. Kako piše theconversation.com, ovi migranti, radnici na farmama, kažu kako poljoprivredni proizvođači ostvaruju velik profit, a istovremeno ne žele da osiguraju pristojne uslove stanovanja za njih. 

Migranti žive u opasnim barangama 

Zbog toga su radnici prisiljeni da iznajmljuju neiskorišćeno poljoprivredno zemljište i da grade improvizovane kolibe koje nazivaju "barange". Trošni stambeni objekti, izgrađeni su od različitog otpada, plastičnih najlona, bambusovih štapova, kartona što ih čini vrlo opasnim po život jer ne samo da ne mogu pošteno da zaštite radnike od vremenskih neprilika nego su i vrlo zapaljive

Grčka je deseti najveći izvoznik jagoda na svetu, a reč je o vrlo intenzivnom uzgoju. Jednom ubrano, voće brzo propada. Zato je potrebno jagode ubrati brzo i pažljivo, a za to je potreban veći broj ljudi. Lokalno stanovništvo ne želi da radi ovakve poslove pa migranti čine okosnicu ove poljoprivredne proizvodnje. 

Migrantska radna snaga omogućila je poljoprivrednicima veću zaradu, izgrađuju veća poljoprivredna gazdinstva, modernizuju se i šire na tržištu. Osim što im u tome "pomaže" jeftina radna snaga, čak i direktno zarađuju na radnicima migrantima. 

Direktno zarađuju na migrantima

Naime, prema theconversation.com, u grupi od 10 do 17 barangi, bude i od 200 do 350 radnika! Uz najam od 33 do 38 USD (oko 3.600 dinara) po barangi, poljoprivrednik zardi do 550 USD (60-450 dinara) mesečno od samo jedne barange tokom sezone. 

Nakon jednostavne računske operacije, dolazi se do enormne cifre koju farmeri zarade samo na iznajmljivanju nehumanog smeštaja za radnike migrante koji istovremeno rade za 32 USD (oko 3.400 dinara) dnevnice. Osim toga, radnici rade bez ugovora, a u slučaju neplaćanja najamnine, čak je dolazilo do maltretiranja i plašenja od strane lokalne policije. 

Radnici stradaju u požarima

Radnici migranti redovno gube živote u čestim požarima u lako zapaljivim barangama u kojima nema ni tekuće vode ni struje ni sanitarnog čvora

U junu 2018. godine u migrantskom naselju u Nea Manoladi izbio je masovni požar koji je progutao sve tamošnje barange. Više od 340 bangladeških radnika izgubilo je sve što su imali, uključujući dokumente, pasoše, radne dozvole, dokaz o boravku i ušteđen novac. U istoj regiji, ove godine izbilo je sedam požara. 

Nažalost, za ovaj grčki "slučaj" moglo bi se reći da je samo legalna verzija modernog ropstva. Podsetimo, krajem septembra u Francuskoj je razbijena organizovana zločinačka grupa koja je bila uključena u trgovinu ljudima radi radne eksploatacije i pranja novca. 

Za berbu grožđa obećali im dnevnicu od 60 evra, a onda ih pretvorili u robove

Policija je pronašla 167 žrtava modernog ropstva.


Tagovi

Radnici migranti Dnevnica Berba jagoda Grčka Baranga Nehumani uslovi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.