Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova u martu
  • 01.02.2018. 18:15

Radovi u bašti tokom marta

Iako se čini da je proleće daleko, još samo mesec dana nas deli od odlaska u baštu. Zato pročitajte na vreme kada je idealno da počnete sa radovima.

Foto: summa / Pixabay
  • 3.513
  • 67
  • 0

Mlađi poljoprivdenici ili ljudi koji su se odvažili da iz grada odu na selu, često su u nedoumici šta je to što bi od poljoprivrednih radova mogli da rade u martu. Evo nekoliko predloga odakle da počnete.

Priprema zemljišta

Ono što je najvažnije jeste priprema zemljišta za sadnju. Ukoliko imate malu baštu i želite isključivo da sadite povrće za svoju porodicu, možete ga prekopati motikom ili ašovom, a koja će vam od ove dve alatke trebati zavisi isključivo od vrste zemljišta. Ukoliko imate veću površinu, najbolje bi bilo da zemljište preorete ili da koristite frezu i motokultivator.

Kada ste prekopali odnosno preorali zemljište, preko njega valja valjda rasporediti tanak sloj pregorelog stajnjaka. Nakon toga trebalo bi sve ponovo dobro prekopati, a posle prekopavanja zemljište treba obogatiti mineralnim đubrivom.

Ukoliko imate rastresito odnosno peskovito zemljište najzahvalnije bi bilo da preko njega stavite sloj humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka. Na ovaj način ćete popraviti strukturu zemljišta i obogatiti mineralnim sastojcima.

Ukoliko ste rešili da sejede odnosno sadite na glinovitom i zbijenom zemljištu, pored organskog đubriva treba da dodate i određenu količinu peska.

Zemljište koje se nalazi u brdsko-planinskim predelima i koje u sebi sadrži komade kamena, trebalo bi obogatiti organskim đubrivom, tresetom, pregorelim stajnjakom, a komade kamenja izvaditi iz zemlje, pa dodati humusa.

Ono što je najvažnije jeste priprema zemljišta za sadnju (Foto: summa / Pixabay)

Povrće koje se seje / sadi u martu

Ono što se već početkom marta seje jesu: šargarepa, grašak, spanać, blitva, luk, celer, salata i čičoka. U drugoj dekadi, odnosno sredinom meseca se seju celer, rotkvice, mirođija, paštrnjak i peršun, dok se krajem meseca ili u trećoj dekadi sade kupus, keleraba i kelj.

Kako pripremiti rasad?

Mart je idealan mesec za zasnivanje rasada sezonskog povrća kao što su prokelj, brokoli, paradajz, karfiol, kupus, paprika, krastavci, patlidžan, lubenica i dinja, čije se seme može pronaći u poljoprivrednim apotekama ili ga možete potražiti od iskusnijih povrtara.

Najbolje bi bilo da za rasad pripremite sandučiće ili gajbice sa mešavinom peska i zemlje. U gajbice raspodeliti seme i blago ga sabiti u zemlju, zatim ga zaliti, pa ostaviti na sunčanom i toplom mestu do biljka ne isklija.

Pripremljene sandučiće možete da ostavite u stakleniku ili plasteniku, koji se greju, već početkom meseca. Ukoliko nemate plastenik ili staklenik, možete bilje prekriti providnom folijom, celafonom ili plastičnim i staklenim zvonom. Ovo uradite obavezno, da bi obezbedili što veću vlažnost i toplotu, zbog boljeg klijanja.

Ukrasne biljke i voćke

U ovom period idealno je vreme da počnete da pravite kompost, jer je kompostiranje savršen način za recikliranje biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Uz pomoć kompostiranja dobijate idealno đubrivo za vaše biljke.

Takođe u martu možete da posadite i određene vrste ukrasnog bilja, a ruže su idealne za sadnju u ovom mesecu. Ni za sadnju voćnjaka niste zakasnili, kao ni žbunja, ukoliko zemljište nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka može se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi i omogućava duže zadržavanje vlage.

Foto: Lisa Logan / Pinterest


Tagovi

Sadnja Mart Rana sadnja Baštovanstvo Povrtarstvo Voćarstvo Cveće


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.